Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi, tarafından 07.04.2010 tarihinde Saray Meslek Yüksekokulu Konferans Salonunda AB 40. Sertifika Programı konulu bir konferans verildi.
     Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi, NKÜ Saray Meslek Yüksekokulu işbirliği ile düzenlenen Avrupa Birliği 40. Sertifika Programa Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Vize Belediye Başkanı Selçuk Yılmaz'ın yanı sıra daire amirleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri, davetliler ve öğrenciler katıldı.
      Katılımcılara Avrupa Birliği'nin tarihçesi, kurumları, işleyişi, projeleri ve Türkiye-AB İlişkilerindeki son durumlar anlatıldı.
      Saray MYO Müdürü Yrd.Prof. Dr. Murat Deveci, "Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi, Konrad Adenauer Vakfı, ve Namık Kemal Üniversitesi Saray Meslek Yüksekokulu işbirliği ile Avrupa Birliği 40. Sertifika Programı düzenlenmiş bulunmaktayız. AB Bütünleşmesinin tarihsel gelişimi ve AB'nin genişlemesi konusunda Sayın Hocamız Prof Dr. Çağrı Erhan bilgilendirme yapacaktır" dedi.
       Bilgilendirmelerin Saray Meslek Yüksekokulu Zafer Armağan Sarıkaya Konferans Salonu'nda 07 Nisan 2010 tarihinde 10.30 ile 17.00 saatleri arasında yapılacağı vurgulanırken, 7 Nisan'da başlayan derslerin ilk gününde Prof. Dr. Çağrı Erhan, 'Avrupa Bütünleşmesinin Tarihsel Gelişimi ve AB'nin Genişlemesi' konulu bir ders verdi. Eğitim, 12 Nisan'da Prof. Dr. Ercüment Tezcan'ın vereceği 'AB'nin kurumları ve hukuksal yapı' dersi ile devam ederken, 19 Nisan'da da Erhan Akdemir ''AB'de kimlik-kültür tartışmaları' konulu ders verilecek.

     Prof. Dr. Çağrı Erhan `Avrupa bütünleşmesinin tarihsel gelişimi` konusunu anlattı. AB’nin oluşumu hakkında detaylı ve çok önemli bilgiler veren Erhan, AB’nin Dünyadaki tek suprarasyonel örgüt olduğunu yani uluslar üstü bir örgüt olduğunun altını çizerek `AB’nin kuruluş amacı Alsace-Lorranine bölgesinde bulunan dünyanın en zengin kömür yataklarından yararlanabilmektir. Buna bağlı olarak tarih boyunca da Avrupa’nın bütünleşme fikridir. Bu amaçla yapılan savaşlarda 40 milyondan fazla insan öldü. Kıyımın tekrar yaşanmaması için savaşlar değil antlaşmalar yoluna gidildi. İlk adım 16 Nisan 1948`de atıldı ve 1957`de AB kurulmuş oldu` dedi.

     AB’nin kuruluş aşamasını detayları ile anlattıktan sonra çalışma kriterlerini de değerlendiren Prof.Erhan `Bunlar pazarlıklar yaparlar. Beraber sözleşme imzalarlar. Bu sözleşme çerçevesi içinde anlaşma yaparlar ve bu anlaşma doğrultusunda devam ederler. Suprarasyonel olan Avrupa Birliğinde Antlaşmalarla Devletler Egemenlik haklarının bir bölümünü Örgütün kendisine devrederler. Bundan sonra mevzuatı, kavramları bütün kendisi üretir. Diğer bütün üyeler buna uymak mecburiyetindedirler. Her alanda değil.

     Antlaşmalarla hangi alanda devir ettilerse o alanlarda mecburdurlar. Alanların tamamında Avrupa Birliği Üyesi ülkeler kendi egemenlik haklarını örgütün kendisine devir etmiştir. Siyasi alanlarda böyle bir şey yoktur. Dış politika konusu, savunma, politika konusu, adalet, polis, bu konularda yetki devir edilmiş değildir. Avrupa`da gümrük vergileri, Avrupa’nın zirai ilaçlarının gümrük niteliğini, Avrupa’nın tere yağdaki süt oranını tek tek ülkeler belirlemez. Çünkü bu konudaki bakışını devretmiştir. Türkiye Avrupa ilişkileri zaman zaman tartışılır. Egemenliğini devir edeceksin. Çünkü bunun özü budur. Nasıl olacak peki; egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Millet adına bunu TBMM kullanır. Bizde ilk üç madde değiştirilemez. Ama AB için değiştirmek zorundasın. Bunu değiştiremediği için ne yaptı, Anayasa’yı değiştirdi. Uluslararası Antlaşma’da 90. maddeye bir cümle ekledi. 2002 Ağustos yılında `Uluslararası Antlaşmalardan doğan yükümlülükler iç hukukta mevcut kanunların üzerindedir.` SEN egemenlik hakkını devrediyor musun?` `Hepimiz ortak olacaksak o zaman devir edelim` diyenler çıkabilir. Sonuç olarak egemenlik haklarının bir bölümünü Antlaşma yaparak devrediyorlar. Bugün 2004 yılından sonra hiçbir şey Türkiye-AB ilişkileri eskisi gibi değildir. Şimdi adayla ilgili müzakereler devam ediyor. Olumlu sonuçlanırsa itirazlar ortadan kalkabilir. Benim kanaatim bu yıl sonuna kadar limanlara ve hava alanlarına açılacağız. Çünkü bunlar sürdürülebilir şeyler değildir. Diyorlar ki; gelin şunu değiştirelim ve değiştiriyorlar. Ağırlıklı oy çokluğu ya da nitelikli oy çokluğu gibi mekanizma işliyor. Her ülkenin nüfusuna göre oy ağırlığı var. Mesela Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya gibi kalabalık ülkelerin temsilcisini konseyde elini kaldırsa o 10 oy demektir. Fakat çok önemli konularda oy birliğini hala devam ettiriyorlar. Yani bugün bakanlar konseyinde ülke olarak ağırlıklı oy çokluğu ama istisnai hallerde oybirliği aranıyor. Mesela bütçe konseyde bir kişi itiraz etse bütçe çıkmaz. Yeni vergi kararı getirilecek gibi konularda bir kişi itiraz etse çıkmaz. 3. taraflarla yapılan antlaşmalar da mesela Meksika ile serbest ticaret işleri yapılacak, bir kişi itiraz etse o antlaşma çıkmaz. En önemlisi bizi ilgilendiren yeni üye kabulüdür. Yeni üye kabulü oy birliği ile alınan bir karardır. Bütün müzakereleri tamamlarsınız 26 tane ülke evet der, bir Malta hayır derse Türkiye üye olamaz. Sadece bize mi uygulanıyor bu haksızlık, hayır bütün herkes böyledir. Bazı alanlarda sonsuza kadar dışarıda kalma çok çok istisnai bir durumdur` dedi.