8 Mayıs Dünya Talasemi Günü
Saray Toplum Sağlığı Merkezi 8 Mayıs Dünya Telasemi günü dolayısıyla yayınladığı bildiri ile Saraylı vatandaşları Talesemi hastalığına karı bilgilendirdi. Saray Toplum Sağlığı Merkezinde yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;
Dünya sağlık örgütü(DSÖ) verilerine göre Türkiye nüfusunun %2,1’i talasemi taşıyıcısıdır. Bu oran bazı bölgelerde yüzde 13’e kadar çıkmaktadır.Her yıl yüzlerce hasta çocuk dünyaya gelmekte, aileler ve toplum çok ciddi maddi ve manevi zarara uğramaktadır.Bu nedenle Sağlık Bakanlığı tarafından şimdiye kadar yapılan hizmetleri organize etmek ve yaygınlaştırmak amacıyla , hastalığın görülme sıklığı göz önünde bulundurularak 33 ilde Hemoglobinopati Kontrol Programı (Talasemi Hastalığı Taraması) başlatılmıştır.Her yıl 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü olarak anılmaktadır.
Talasemi dünyanın bir çok ülkesinde görülen anne ve babadan çocuklara geçen, önlenebilir kalıtsal bir kan hastalığıdır.Bu hastalık Akdeniz ülkelerinde yaygın olarak görüldüğü için Akdeniz Anemisi olarakta bilinir.
Hemogram ve hemoglobin elektroforezi adı verilen testler ile bu hastalığın tanısı konur.Anne ve baba ikisi de bu hastalıkta taşıyıcı durumunda iseler doğacak her 4 çocuktan 2si taşıyıcı (%50) , 1’i hasta (%25) , 1’i ise sağlıklı (%25) olacaktır.
Hastalık kişide kendini aşırı derecede kansızlık olarak gösterir ve hasta sürekli olarak kan nakline ihtiyaç duyar.Bu hastaların ortalama yaşam süreleri20-30yıldır.Taşıyıcılık ise kendini hafif kansızlık olarak gösterir, genellikle herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz.Ancak taşıyıcılık durumunda kendinden sonraki kuşaklara hastalık genini aktarmayı sürdürürler.
Tedavi maliyeti yüksek ve yıpratıcıdır. Hastalıktan korunma ise oldukça ucuz ve kolaydır. Korunma ise günümüzde tarama testleri ile yapılabilmektedir.
Akraba evlilikleri talasemi gibi nadir görülen genetik geçişli hastalıkların toplumdaki görülme sıklığını arttırır.
TAŞIYICILARIN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER
Başka bir taşıyıcı ile evlenmeleri durumunda %25 ihtimalle hasta çocuk sahibi olabileceklerini bilmelidirler.Fakat taşıyıcı çiftlerin evlenmelerinde hiçbir engel yoktur.Sadece böyle bir durumda bebek sahibi olmak istedikleri zaman hekimlerine ve prenatal tanı merkezlerine başvurmalıdırlar.
Bu sebeple evlenecek çiftlere aile hekimleri tarafından ücretsiz danışmanlık ve tarama testi hizmeti verilerek talasemili bebek doğumunun engellenmesi hedeflenmektedir.
Sağlıklı bebek sahibi olmak isteyen ailelerin bebek sahibi olmadan önce mutlaka talasemi tarama testlerini yaptırmaları gerekmektedir.
Hedefimiz ülkemize talasemisiz sağlıklı nesiller kazandırmaktır. Bu hedefe ulaşmanın yolu ise ;
Evlilik öncesi tarama testlerinin yapılması
Doğum öncesi tanı
Genetik danışma ve eğitimdir.
Anlaşıldığı üzere bu konuda sadece sağlık çalışanlarına değil halkımıza da sorumluluk düşmektedir. Tarama testlerinizi yaptırmanız ve danışmanlık hizmetlerinden yararlanmanız sağlıklı nesillerin yetişmesi için oldukça önemlidir.
Tüm Talasemi hastalığı ile mücadele eden hastalarımıza uzun ve kaliteli bir yaşam dileğimizdir.