Saray'da bu yıl 7'ncisi düzenlenen Bahar ve Kültür Festivali'nin açılışı renkli görüntülere sahne olurken, festival çelengi unutuldu. Ayrıca, Belediye Başkanı Nazmi Çoban tüm davetlilere hoş geldiniz derken, TBMM'yi temsilen gelen CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü'yü unuttu. O da yetmedi, Başkan festival meşalesini yakmadan indi.  Festival ateşinin yakıldığı açılışta konuşan Festival Yürütme Kurulu Başkanı Belediye Başkanı Nazmi Çoban, "Festivalin en büyük özelliği, ilçede herkesin festivale katkı sağlamasıdından ziyade Saray'ı yabancılaştırmayacağız " dedi.
       Bu yıl 7'ncisi organize edilen 29-30-31- Mayıs ve 01 - 02 ve 03 Haziran pazar gecesine kadar devam eden Bahar ve Kültür Festivali kısıtlı imkânlar dâhilinde yine de iyi geçti.
       2011 Cuma günü saat 14.00'da ilçe merkezindeki Atatürk meydanında bir tören düzenlendi. Açılış törenine Saray Kaymakamı Gülihsan Yiğit, CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, Tekirdağ Belediye Başkanı Op.Dr. Adem Dalgıç, Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Büyükyoncalı Belediye Başkan Vekili Şükriye Can, Beyazköy Belediye Başkanı İbrahim Malkoç, Kıyıköy Belediye Başkanı İsmail Gök 'ün yanı sıra daire müdürleri siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar katıldı.
       Atatürk meydanındaki Atatürk Anıtına çelenk konulması ile başlayan festivalin meşalesini protokol toplu olarak hep birlikte yaktı.
    Festivalin Saray ilçesinde sosyal kaynaşmayı arttırdığını ifade eden Belediye Başkanı Nazmi Çoban, profesyonel şirketler yerine tüm düzenleme ve etkinlikleri kendilerinin planladıklarını ve hazırladıklarını söyledi. Çoban, "Saray 7. Bahar ve Kültür Festivali'ne katılmanız bizleri onurlandırdı. İlçemizi bayram yerine çevirdiniz. İlçemdeki Festival Düzenleme Kurulu ve şahsım adına sizlere çok teşekkür ediyorum. Yedi yıl önce festivalimiz Kaymakamımız Sayın Yaşar Karadeniz önderliğinde düzenlenmeye başlatılmıştı. Şimdi görüyoruz ki, festivalimiz her geçen gün daha da güzelleşiyor. Bizim amacımız, bu güzel ilçenin bütün güzelliklerini ve bu sıcak insanları, daha geniş çevrelere tanıtarak, halkımız arasındaki kaynaşmayı devamlı canlı tutmaktır." dedi.
     Halk arasında daha önce 'Balçık panayırı' olarak kutlanan etkinliğin, günümüzde geleneksel bir festival haline getirildiğini kaydeden Başkan Çoban, sözlerini şöyle sürdürdü: "Saray’da 7'ncisini düzenlediğimiz Bahar ve Kültür Festivali'ni diğerlerinden ayıran birçok özellik vardır. Bunlardan birisi geçmişimizi, geleceğe taşınarak canlı tutulmaktadır. Halk arasında  'Balçık panayırı' olarak adlandırılan bu gelenek yıllarca devam etmiş, ancak ilgisizlik nedeniyle son dönemlerde yapılamaz olmuştur. Bu bakımdan festival, bu panayırın devamı şeklinde geliştirilmiştir. Festivalin diğer özelliklerinden birisi de, giderlerinin festival gelirlerinden karşılanıyor olmasıdır. Böylece, gerek devletin gerekse doğrudan vatandaşların katkısı talep edilmemekte, etkinlik kendi yağı ile kavrulmaktadır." şeklinde konuştu.
      Konuşmaların ardından Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, Saray Kaymakamı Gülihsan Yiğit ve beraberindekiler Atatürk Meydanı'nda oluşturulan yürüyüş korteji ile festival alanına kadar yürüdüler. Festival stantlarının bulunduğu sergi alanının açılışı yapıldıktan sonra Kaymakam Gülihsan Yiğit ve beraberindekiler, daha sonra stantları gezerek esnaf ile sohbet ettiler.
       Festival alanının açılışı yapıldıktan sonra Kültür ve Sanat Merkezi'nde bir konferans verildi. Belediye tarafından organize edilen konferansa katılım az olunca, konferans veren konuşmacıların konferansa zor motive oldukları gözlemlendi.
    "Saray Özelinde Tarım Sanayi Üçgeninde Trakya" konulu konferansa konuşmacı olarak Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, Hakan Dedeoğlu (Tema Vakfı) Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu katıldı.  

 FESTİVALİN 1'İNCİ GÜNÜ

     Festival alanındaki stantların gezilmesinin ardından, akşam saat 19.30’da yerel sanatçıların sahne alması ile başlayan gece programı sanatçı Firdevs'le son buldu.
     Ayrıca, sponsorlara ödüller verilirken, Türk Halk Oyunları gösterisi ve hemen ardından havai fişek gösterisi gökyüzünü rengârenge bürüdü.  Sanat Müziği ile izleyicilere bir müzik ziyafeti yaşatılırken, sunucu Şebnem Arcan esprili konuşmalarıyla izleyicilere eğlenceli bir gece yaşattı.
   
                                               FESTİVALİN 2'NCİ GÜNÜ

     Cumartesi sabahı saat 10.30'da Safaalan Köyü "TRAP ATIŞI" Avcılar ve Atıcılar Derneği Poligonu Geleneksel Trap atışı müsabakaları yapıldı. Avcılar ve Atıcılar Derneği tarafından organize edilen "TRAP ATIŞI" sonunda dereceye girenlere ödülleri verildi.
     Belediye tarafından organize edilen Uçurtma Şenliği, saat 15.00'de Yuvalı Köyü merasında başladı. Uçurtma şenliğine katılan yarışmacılardan dereceye girenlere ödülleri verilirken, küçüklerden ziyade büyüklerde uçurtma şenliğine ilgi gösterdi.
     Gecenin sürpriz sanatçısı olan Nadide Sultan ile devam eden program gecenin ilerleyen saatlerine kadar izleyicilerin coşkusuyla sürdü.

    FESTİVALİN 3'ÜNCÜ GÜNÜ

     Saray Belediye Halk Korosu'nun ardından havai fişek gösterisi gökyüzünü rengarenge bürüdü. Son olarak sahne alan sanatçılardan Gülnur, Emirkan ve İzel'in söylediği şarkılarla festival programı sona erdi.   
   

FESTİVAL BOYUNCA GÖZE ÇARPANLAR

      Geleneksel hale getirilen Saray Bahar ve Kültür Festivali, gelecek için büyük umutlar vaat ederken, Başkan Çoban’ın gaf üstüne gaf yapması ilçede hüzünle karşılandı. Başkan Çoban festivale dair her şeyi tek elden yürütmeye çalışırken neyi nasıl yapacağını unutma noktasına geldi.
            Belediye Başkanı Nazmi Çoban, belediye bünyesinde bir Mavi Masa oluşturmuştu. Mavi masa oluşturmak belediye başkanın az da olsa sorumluluğunu azaltmaktır. Festival düzenlemek bir ekip işi olduğu için Başkan Çoban bu birime yetki verebilirdi. Böylece daha koordineli çalışarak festivalin programlı yürütülmesini de kolaylaştırabilirdi.