66 aylıklar bir yıl geç başlayabilecek
Milli Eğitim Bakanlığı, okula kayıt yaşı konusunda yönetmenlik değişikliği yaptı. Eğer velileri dilekçe verirse 66, 67 ve 68 aylık çocukların kayıtları 1 yıl ertelenebilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Resmi Gazete'de yer alan Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 15'inci maddesinin ikinci fıkrasında yapılan değişiklik şöyle: "Okul müdürlükleri, yaşça kayıt hakkını elde eden çocuklardan 66, 67 ve 68 aylık olanları, velisinin vereceği dilekçeyle, 69, 70 ve 71 aylık olanları ise ilkokula başlamaya hazır olmadıklarını belgeleyen sağlık raporuyla okul öncesi eğitime yönlendirebilir veya kayıtlarını bir yıl erteleyebilir."
66 AYLIKLAR KOBAY OLARAK KULLANILDI
66 aylıkların okula başlamasını ertelemek için rapor yerine, veli dilekçesi şartı getirildi. Uzmanlar ise, geçen sene okula başlayan 66 aylık çocukların, ‘kobay’ olarak kullanıldığı ve geleceklerinin katledildiği görüşünde. Geçen sene büyük tartışmalarla uygulamaya konulan yeni eğitim sistemi 4+4+4 ile birlikte 66 aylık çocukların okula başlatılması da zorunlu hale getirildi. Başlamak istemeyenler için de, “okula başlayamaz” raporu almak zorunda bırakıldı. Eğitimciler, doktorlar, psikologlar ve sendikalar buna karşı çıkmasına rağmen uygulamadan geri adım atılmadı.
4+4+4’ün ikinci yılında ise Milli Eğitim Bakanlığı, okula kayıt yaşında yönetmelik değişikliği yaptı. İlçe Milli Eğitim Müdürü Muştak Gencer ''Okula başlamayı ertelemek isteyen 66 aylık çocukların ailelerinin, bir dilekçe vermesi yeterli olacak. 69, 70 ve 71 aylıklar için ise rapor şartı devam ediyor '' dedi.
Yönetmelik değişikliğini değerlendiren uzmanlar, tüm tepkilere rağmen geçen sene okula başlatılan 66 aylıkların geleceğinin katledildiğini ve yapılan yönetmelik değişikliğinin de eksik olduğunu savundu. Nedenini ise, “Bilim diyor ki, 72 ay öncesi çocukları okul öncesine gönderin” sözleriyle açıkladılar.