6. Bahar ve Kültür Festivali, coşkuyla kutlandı
Saray'da bu yıl 6'ncısı düzenlenen Bahar ve Kültür Festivali'nin açılışı renkli görüntülere sahne oldu. Festival Ateşi'nin yakıldığı açılışta konuşan Festival Yürütme Kurulu Başkanı Belediye Başkanı Nazmi Çoban, "festivalin en büyük özelliği, ilçede herkesin festivale katkı sağlanmasıdır" dedi.
Bu yıl 6'ncısı organize edilen Bahar ve Kültür Festivali için 27 Mayıs 2011 Cuma günü, önce İlçe merkezindeki Atatürk Meydanı'nda bir tören düzenlendi. Açılış törenine Saray Kaymakamı Gülihsan Yiğit, CHP Tekirdağ Milletvekili Adayları, Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Vize Belediye Başkanı Selçuk Yılmaz'ın yanı sıra daire müdürleri siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar katıldı.
Atatürk Meydanı'ndaki Atatürk Anıtına çelenk konulması ile başlayan festivalin meşalesini ise, Kaymakam Gülihsan Yiğit, CHP Tekirdağ Milletvekili adayı Faik Öztrak, Belediye Başkanı Nazmi Çoban birlikte yaktılar.
Festivalin, Saray ilçesinde sosyal kaynaşmayı arttırdığını ifade eden Belediye Başkanı Nazmi Çoban, profesyonel şirketler yerine tüm düzenleme ve etkinlikleri kendilerinin planladıklarını ve hazırladıklarını söyledi. Çoban, "Saray 6'ncı Bahar ve Kültür Festivali'ne katılmanız bizleri onurlandırdı. İlçemizi bayram yerine çevirdiniz. İlçemdeki Festival Düzenleme Kurulu ve şahsım adına sizlere çok teşekkür ediyorum. Altı yıl önce festivalimiz Kaymakamımız Sayın Yaşar Karadeniz önderliğinde düzenlenmeye başlatılmıştı. Şimdi görüyoruz ki, festivalimiz her geçen gün daha da güzelleşiyor. Bizim amacımız, bu güzel ilçenin bütün güzelliklerini ve bu sıcak insanları, daha geniş çevrelere tanıtarak, halkımız arasındaki kaynaşmayı devamlı canlı tutmaktır" dedi.
Halk arasında daha önce 'Balçık panayırı' olarak kutlanan etkinliğin, günümüzde geleneksel bir festival haline getirildiğini kaydeden Başkan Çoban, sözlerini şöyle sürdürdü, "Saray 6'ncı Bahar ve Kültür Festivali'ni diğerlerinden ayıran birçok özellik vardır. Bunlardan birisi geçmişimizi, geleceğe taşınarak canlı tutulmaktadır. Halk arasında 'Balçık panayırı' olarak adlandırılan bu gelenek yıllarca devam etmiş, ancak ilgisizlik nedeniyle son dönemlerde yapılamaz olmuştur. Bu bakımdan festival, bu panayırın devamı şeklinde geliştirilmiştir. Festivalin diğer özelliklerinden birisi de, giderlerinin festival gelirlerinden karşılanıyor olmasıdır. Böylece, gerek devletin, gerekse doğrudan vatandaşların katkısı talep edilmemekte, etkinlik kendi yağı ile kavrulmaktadır" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Saray Kaymakamı Gülihsan Yiğit ve beraberindekiler Atatürk Meydanı'nda oluşturulan yürüyüş korteji ile festival alanına kadar yürüdüler. Festival stantlarının bulunduğu sergi alanının açılışı yapıldıktan sonra Kaymakam Gülihsan Yiğit ve beraberindekiler, daha sonra stantları gezerek, esnaf ile sohbet ettiler.
FESTİVALİN 1'İNCİ GÜNÜ
Festival alanındaki stantların gezilmesinin ardından, akşam saat 19,30’da Ali Kaya - Hacı Kara Karadeniz Türküleri ve Özgün Müziği ile izleyicilere bir müzik ziyafeti yaşatırken, ardından sanatçı Şebnem Arcan sahne aldı. Bülent Şıra yönetimindeki Halk Eğitim Merkezi Folklor ekibinin gösterisinin ardından TRT Sanatçısı Erol Köker halkı coştururken, gecenin sürpriz sanatçılardan Muammer Ketencoğlu ve Balkan Yolculuğu Rumeli ve Balkan müzikleri ardından program sona erdi.
Ayrıca, sponsorlara ödüller verilirken, Türk Halk Oyunları gösterisi ve hemen ardından havai fişek gösterisi gökyüzünü rengarenge bürüdü.
FESTİVALİN 2'NCİ GÜNÜ
Belediye tarafından organize edilen Uçurtma Şenliği, saat 15.00'de Yuvalı Köyü merasında başladı. Uçurtma şenliğine katılan yarışmacılardan dereceye girenlere ödülleri verilirken, küçüklerden ziyade, büyüklerde uçurtma şenliğine ilgi gösterdi.
Festivalin ikinci günü, çeşitli etkinliklerle devam ederken, akşam saat 19.00’da Türk Halk Müziği ve ardından Burgaphun - Rock-Cover, Grup Maar-Rock-Cover, Y. Gökhan Töre, Halk Oyunu Ekibi, İhsan Uzun İ.Ö.O, Grubu sahne aldı. Ardından TRT Sanatçısı Necmettin Yıldırım ve Feridun Aydoğan ile müzik ziyafeti devam etti. Gece eğlencesi Halk Eğitim Merkezi Folklor ekibi ile devam ederken, gecenin sürpriz sanatçısı olan Aşkın Nur Yengi ile devam eden program gecenin ilerleyen saatlerine kadar izleyicilerin coşkusuyla sürdü.
FESTİVALİN 3'ÜNCÜ GÜNÜ
Festivalin üçüncü ve son günü pazar sabahı saat 10.00'da Safaalan Köyü "TRAP ATIŞI" Avcılar ve Atıcılar Derneği Poligonu Geleneksel Trap atışı müsabakaları yapıldı. Avcılar ve Atıcılar Derneği tarafından organize edilen "TRAP ATIŞI" sonunda dereceye girenlere ödülleri verildi. Ardından Güneşkaya Piknik Alanına gidildi.
Belediye tarafından organize edilen doğa yürüyüşü keyifle sonuçlanırken, etli pilav, tatlı ve ayran ikramı yapıldı. Festivalin son gecesi, saat 20.00'de Halk Oyunları ile başlarken, Özgür-Ozan-Çağdaş Çoban kardeşlerin saatlerce sahnede çalıp söylediği türküler festivale damgasını vurdu. Ardından, Çoban kardeşlerin eşlik ettiği Türk Halk Müziği’nin usta yorumcusu Zülfü Livaneli sahne alarak söylediği türküler ile izleyicileri büyüledi.
5 gün devam eden festivale her gecen gün katılım daha fazla olurken, son gece düzenlenen konsere yaklaşık 20 bin kişi katıldı.
FESTİVAL BOYUNCA GÖZE ÇARPANLAR
Geleneksel hale getirilen Saray Bahar ve Kültür Festivali, gelecek için büyük umut veriyor. Halkın, her yıl büyük özlemle beklediği panayırların yerini alan bu etkinlik, büyük ilgi görüyor ve halktan destek alıyor. Giderek azalan bazı noksanlıklarla önümüzdeki yıllarda daha da güzel ve keyifli geçeceğe benziyor.
Yaklaşık altı yıl önce ilçemize atanan ve festivali hayata geçiren Kaymakam Yaşar Karadeniz'in önderlik ettiği bu etkinlik, kısa sürede halkın ilgisini çekti ve herkes tarafından desteklendi. Festivalin önemli bir yanı kamuya herhangi bir külfet yüklemeden, kendi gelirleriyle yapılabilmesidir. Festival alanında açılan stantlarla, hem festivalin masrafları karşılanmakta, hem de Saray esnafı ürünlerini tanıtma ve pazarlama imkanı bulmaktadır.
Ne var ki, bu stantlar daha iyi bir planlama ile festival alanına dizilmeli ve sanat etkinliklerini izlemek isteyenlere de, sahne önünde izleme alanı bırakılmalıdır. Öte yandan festival alanına su verilmemesi ve 5 gün boyunca stantların susuz bırakılması da, sağlık açısından gerekli olduğu halde, buna dikkat edilmedi. Bu konuları geçtiğimiz yıl da dile getirdiğimiz halde yine aynı manzaranın devam ettiği görüldü.
Sahnenin hemen önündeki protokol sırasının arkasının bazı kişilere ayrılması ve demir barikatların kurulması, bazı vatandaşların gözünden kaçmadı. Bu durum vatandaşların tepkine yol açarken, adam kayırma sorununu da beraberinde getirdi. Bununla birlikte vatandaşlar, barikatların protokol sırasının bittiği noktadan başlaması gerektiği konusunda düşüncelerini dile getirdiler.
Bu yıl belediyenin tek başına gerçekleştirdiği festivalin büyük bir başarıyla eksiksiz tamamlandığı gözlemlendi.
Gözlem Gazetesi olarak, İlçemizde gelenek haline getirilen ve her yıl daha da coşkulu kutlanan Saray Bahar ve Kültür Festivali'nin ikinci mimarı olan başta Belediye Başkanı Nazmi Çoban olmak üzere, belediye personeli, çalışanları ve festivale maddi ve manevi imkan sağlayan, İlçemize bu güzelliği yaratan ve yaşatanlara teşekkür ediyoruz. Bu mutluluk hepimizindir. Gelecek yıllarda daha da görkemli, düzenli, disiplinli ve programlı olmasını diliyoruz. " Hedefimiz Festivalimizi Trakya'da Zirveye Çıkarmaktır"