Çünkü o, halkın ortak kullanımı için bir Belediye hizmeti olarak sunulan “Sokak Çeşmeleri”ne sayaç bağlanmasını ve elini yıkayanla, bir maşrapa su içenin, para vermesini istiyor. Sevgili Başkan Kadir Albayrak’ın oylarını, böylece ikiye katlayacağını sanıyor.
Değerli okuyucularım, Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u aldıktan üç yıl sonra, Beyazıt’taki o meşhur “Kapalı Çarşı”nın yapılmasını irade buyururken, “Sokaklarına birer-ikişer çeşme de yapılsın. Ahali, suyunu içsin serinlesin. Çeşmeler, birer sebil olsun” diye de buyuruyor.
Yani, halka parasız su verin. Hayrımız olsun. Halk, verilen bu sudan her bakıma faydalansın diye murad edip, bunun bir hayır işi olacağına da işaret ediyor.
Gel zaman, git zaman bu hayır işini Vakıflar da bir vazife gibi üstlendi ve onlar da, suyu halka ücretsiz verilen çok sayıda Sokak Çeşmesi yaptırdılar.
Bu çeşmelerin suyu içilme özelliğini kaybetmeye başlayınca, bu hayır işine sarılan kimi vatandaşlar, daha temiz su veren musluklu su kazanları yaptırarak, “Sebil” işini devam ettirdiler.
Günümüzde ise, suları soğutucuların içine doldurup, gelen geçenin içmesi için çeşitli yerlere koydular. Bu uygulama, halen devam ediyor.
Öncelikli görevi, halka daha çok ve daha iyi hizmet etmek olan Belediyeler, sokak çeşmelerinin sayısını artırarak, Anadolu’nun her yerinde bu uygulamaya geniş yer verdiler.
Bu durumun İlçemizde de, bağlı olduğu Tekirdağ merkez ve ilçelerinde de ve öteki vilayet ve bağlantılarında da uygulanmasına devam edildi. Bazı yerlerde, kimileri akmasa da, sokak çeşmelerini yine görüyoruz.
ŞAFAK BAŞA, BU UYGULAMAYA KARŞI
5 Aralık 2016 günü, yani bir ay önce bu sütunlarda “Halk, Sebil İstiyor!” başlıklı bir yazı yazdım ve bu konuya değindim.
Çünkü, kimi hemşerilerim Sokak Çeşmelerinin sürdürülmesini, Belediye uygun gördüğü yerlere ve sokaklara su verdiği takdirde bu kimi vatandaşlar, “Suyun üstüne çeşmeyi biz yaptıracağız” dediler. O kadar ki, bunu bir sebil, bir hayır olduğunu algıladıklarını, o sebeple bunu severek yapacaklarını ifade ettiler.
Şafak Başa, kısa adı TESKİ olan, Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin Genel Müdürü. Yazıyı okumuş, düşünceleriyle harman edip bir cevap hazırlayarak ya da hazırlatarak, bu Gazeteye göndermiş. İlgisi, takdire değer.
Genel Müdür, “Yorgunu, yokuşa sürmek” deyiminde olduğu ya da eski Türk filmlerindeki gibi “Nayır, N’olamaz!” demiyor, ama “Parasız olmaz!” diyor.
Cevap olarak kaleme aldığı 13 Aralık 2016 tarihli ve 8071 sayılı yazısında ez cümle; Sokak çeşmelerini ve sebeplerini görmezden gelip; “Bizim, böyle bir yetkimiz yok” derken mealen; “Vatandaş, İlçe Şube Müdürlüğümüze başvursun, uygun ve yeterli su bulunması halinde, İlçe Şube Müdürlüğümüz de kabul ederse, Tarifeler Yönetmeliğine ve Yönergelerine uygun olarak abone olunması (yani, sokak çeşmesine bir sayaç takılması ve parasının ödenmesi durumunda) su verebiliriz.” Diyor.
Önce, şunu belirtelim. Bir Sokak Çeşmesi’nde, bir abonenin kullandığı su kadar su tüketilmez. Yani, o yerdeki su kaynağındaki suyun yeterli olup olmadığı hususu, tartışılamaz.
İkinci husus; halka hizmetle yükümlü olan Belediye, bir veya birkaç Sokak Çeşmesi’nin suyunu, halkından esirgemez.
Üçüncü husussa, Bir Sokak Çeşmesi’ne sayaç bağlanıp da, elini yıkayan ya da bir maşrapa su içen vatandaştan, su parası istenemez. Takılan sayaç, Belediye yönünden önemli bir ayıptır. Bu durum, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne ve onun halkçı ve de başarılı Başkanına hiç yakışmaz.
İSKİ, ASKİ … GİBİ ADLAR ALAN ÖTEKİ BELEDİYELER, BUNA GÜLÜYOR!
Değerli okuyucularım; Öteki Belediyelerin Sular İdareleriyle görüştüm. Tekirdağ’daki bu durumu anlattım, güldüler. Kendi il ve İlçelerinde de Sokak Çeşmelerinin bulunduğunu ve hiçbirinde sayaç olmadığını ve de sokağa akan çeşmeden su parası istemediklerini anlattılar.
Anlaşılan o ki, Tekirdağ TESKİ Genel Müdürü Şafak Başa, ya bu yazıyı okumadan imzaladı (Çünkü, yazı e-imzalı) ya da, bizzat talimat vererek Sokak Çeşmelerine sayaç takılması ve parasının böylece halktan alınmasını istedi.
Başka bir olasılık olarak da, Belediye Sokak Çeşmelerine sayaç taktırıp, kendisine yeni ve önemli bir gelir kaynağı yaratmanın peşinde. Bu düşünce, TESKİ Genel Müdürü’ne ait ise, maaşına derhal zam yapılmalı(!) ve işine de …
Olasılıklar bitmiyor. Genel Müdür, bu cin fikriyle eğer; “Başkanın oylarını iki katlarım.” diye düşünüyorsa, Sevgili Kadir Albayrak, kimin ikiye katlanması gerektiğini çok iyi düşünebilecek kadar yeti ve öngörü sahibidir.
Halk, “Bu sivri akılla çok yaşanmaz.” dese de, biz yine de Genel Müdür’e sağlıklar dileyip, “Şafak Başa, Bu Aklınla Sen Çok Yaşa” diyelim.