Değerli Üreticilerimiz iklim değişikliği ve yaşamakta olduğumuz kuraklık sorunlarından dolayı daha kazançlı üretim için geleneksek tarım alışkanlıklarımızdan vazgeçerek bilgilerimizi güncelleyip doğru tarım tekniklerini uygulamamız gerekmektedir.
Toprak işleme masraflarını azaltmak ve sürdürülebilir tarım yapabilmek için minumum toprak işleme veya toprak işlemesiz tarım yapılması hedefimiz olmalıdır.
Doğrudan ekim, toprağı işlemeden bir önceki üründen kalan anız ve kalıntıları keserek tohumun toprağa bırakılmasıdır.
Doğrudan ekimin faydaları;
1-Toprak işlemesiz doğrudan ekim erozyon riskini azaltır.
2-Yağmurun toprağa infiltrasyonunu artırır ve buharlaşmayı azaltarak rutubetin toprakta tutulmasını artırır.
3-Üst toprakta organik madde miktarını artırır, Topraktaki biyolojik yaşamı ve aktiviteyi teşvik eder.
4-Gerekli makine sayısını, traktörün güç ihtiyacı, yakıt tüketimini, mekanizasyon için tamir bakım masraflarını azaltır.
5- Yağışın toprakta daha fazla depolanmasını sağlar Zaman tasarrufu sağlar Yüksek sıcaklığı ve tohum civarındaki sıcaklık değişimini engeller.
6-Yakıt tüketimini sadece bir geçişte ekimle sınırladığı için %40–50 azaltır.
7-Zaman ve işçilik gereksinimini %50–60 azaltır. Bu ekim için birkaç günün uygun olduğu durumlar gibi kritik durumlarda çok avantaj sağlar.
8-Tarla trafiği azaldığından toprak sıkışmasını ortadan kaldırır
9-Ekim işleminde tarlanın hazırlanması için daha az zamana gereksinim duyulur, ekim tarihinde hava koşullarına bağımlılık azalır.
Yapılan araştırma ve deneme sonuçlarında tespit edilen bazı çarpıcı verilerde görülmüştür ki pullukla sürülen bir dekar tarladan 60 ton su kaybı olmaktadır. Aynı tarlanın bir kısmı pullukla sürülmüş bir kısmı anıza bırakılmış ve bu iki kısımdan toprak sıcaklık değerleri ölçüldüğünde sürülü alanın toprak sıcaklığı 46,5C iken sürülmemiş alanın toprak sıcaklığı 32,4C dir. Bunun gibi bir çok veri toprak işlemesiz tarıma geçmemiz gerektiğini göstermektedir.
|