301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
04 Ağustos 2024 - Pazar 19:39 Bu haber 410 kez okundu
 
TKP'li gençlerden MESEM tepkisi "2023-2024 eğitim öğretim yılında 9 meslek liseli çalıştığı iş yerinde hayatını kaybetti"
TKP'li gençlerden MESEM tepkisi "2023-2024 eğitim öğretim yılında 9 meslek liseli çalıştığı iş yerinde hayatını kaybetti"TKP'li gençlerden MESEM tepkisi "2023-2024 eğitim öğretim yılında 9 meslek liseli çalıştığı iş yerinde hayatını kaybetti"
ULUSAL HABERLER Haberi


 

Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) programı kapsamında lise düzeyindeki çocukları 4 gün işyerlerinde 1 gün okulda çalışmaya sevk eden MEB, çocuk işçiliği yaygınlaştıracak adımlarına devam ederken 2023-2024 eğitim döneminde en az 9 çocuk iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. 

Türkiye Komünist Partisi’nin gençlik örgütleri Türkiye Komünist Gençliği ve Solcu Liseliler yaşanan ölümlere karşı “Liseli İşçi Cinayetlerinin Sorumlusu Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin İstifa!” çağrısıyla Ankara, İstanbul ve Eskişehir’de basın açıklaması yaptı.

“ÜNİVERSİTEYE GİTMEYE PARAM YETMEZSE DİYE MESLEK LİSESİNDE OKUDUM”

Ankara’daki basın açıklaması Sakarya Caddesi’nde “Sermaye uşağı Yusuf Tekin istifa” sloganlarıyla başladı. Basın açıklamasında söz alan Bahçelievler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Aşçılık bölümü mezunu Berfin Sert “Meslek lisesinde okumayı tercih ettim çünkü üniversiteye gitmeye param yetmezse en azından iş sahibi olurum düşündüm.”

“HOLDİNG PATRONLARININ ÇOCUĞU DEĞİLSENİZ TEMEL İHTİYAÇLAR BİLE LÜKS ARTIK”

“Çünkü Türkiye'de holding patronlarının çocuğu değilseniz beslenme ve barınma gibi temel ihtiyaçlar bile lüks artık. Okul okumak sadece parası olan için kolay bu düzende. Yani bizim için hayat yaşam mücadelesinden ibaret. Bu durumda okuyup işsiz kalmak yerine meslek liseli olmak daha mantıklı görünmüştü, ben de bu yüzden meslek liseli olmayı tercih ettim.”

“MESLEK LİSELERİNDEN MESEM’E GEÇİN DEDİLER”

“MESEM’i başlattıklarında hepimize övgüyle anlatıp meslek lisesinden oraya geçin, iş garantisi daha çok dediler. MESEM’li olan arkadaşlarımız okuldan çok iş yerine gidiyor, fakat emeğimiz ile zenginleşenlerin umurunda bile değiliz. İş yerlerinde ölsek de yerimizi hemen başka bir arkadaşımızla dolduruyorlar. Çünkü bizi çok çalışıp az para alan, hayatı söz konusu bile olmayan köleler olarak görüyorlar. Bizim canımız patronların kârından daha mı değersiz? Biz de insan gibi yaşamayı hak etmiyor muyuz? Onlar lüks içinde yaşarken biz her hafta hangi arkadaşımızı kaybedeceğiz korkusu yaşıyoruz” diyerek liseli arkadaşlarına çağrıda bulundu “Biz köle değiliz. Canımız patronların kârından değersiz değil, onlardan korkmayalım. Yan yana gelelim, birlikte mücadele edelim.”

“EĞİTİM SİSTEMİ HOLDİNGLERİN ÇIKARLARI DOĞRULTUSUNDA DÜZENLENDİ”

Basın açıklamasında söz alan TKP Parti Meclisi Üyesi Umut Araz:

“Her hafta liseli işçilerin ölüm haberlerini almaya devam ediyoruz. Yalnızca 2023-2024 eğitim döneminde yaşları 14 ila 17 arasındaki 9 MESEM ve meslek lisesi öğrencisi çalıştıkları işyerlerinde hayatlarını kaybetti. Yalnızca 2024 yılının ilk 7 ayında en az 42 çocuk işçi cinayetinin yaşandığını biliyoruz. Hiçbir aklı başında ve vicdanlı yurttaş yaşanan bu ölümlerin iş kazası olarak kayda geçmesini içine sindiremez.

Liseli işçi ölümleri mevcut eğitim politikalarının kaçınılmaz sonucudur. Eğitim sistemimiz holdinglerin çıkarları doğrultusunda yapısal bir dönüşümden geçmiştir. Bu yapısal dönüşümün başlıca hedefi ise patronların ihtiyaç duyduğu nitelikte, ucuz işgücü oluşturmak olmuştur.”

“MESEM PROJESİ AKP İKTİDARININ TÜSİAD BAŞTA OLMAK ÜZERE SERMAYE SINIFINA ÇOK BÜYÜK BİR HEDİYESİDİR”

“MESEM projesi AKP iktidarının TÜSİAD başta olmak üzere sermaye sınıfına çok büyük bir hediyesidir. Yıllar önce Koç Holding'in "Meslek Lisesi Memleket Meselesi" projesini başlatması ya da 6 Şubat Depremi'nin hemen ardından Sabancı Holding'in Hatay'da Enerjisa Meslek Lisesi'ni açması bir tesadüf sayılabilir mi? Onlar için memleket meselesinin aslında kâr meselesi olduğu çok açıktır. Sermaye sınıfı emekçi halkın evlatlarının, işyerlerinde can veren liselilerin kanıyla beslenmektedir.

Meslek liselerinde uygulanan “4 gün okul, 1 gün iş" sistemini artık yetersiz bulan patronlara MESEM'lerle “4 gün iş, 1 gün okul" çözümü Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sunulmuştur. Bakan Yusuf Tekin bu piyasacı yaklaşımın en büyük temsilcilerinden biridir. Bakan Tekin'in ÇEDES başta olmak üzere gerici protokoller aracılığıyla tarikatları okullara daha fazla sokması, piyasanın ihtiyaç duyduğu işgücünü itaatkar ve hakkını aramayan niteliğe büründürmekte de önemli rol üstlenmektedir.

“MİLLİ EĞİTİM BAKANI TEKİN ÇIKIŞIN ADRESİ OLARAK MESEM'LERİ GÖSTERİYOR VE MİLYONLARCA LİSELİYİ MESEM'LERE YÖNLENDİRİYOR.”

Yükseköğrenimin bütünüyle niteliksiz hale getirildiği ve 1 milyondan fazla üniversite mezunu gencin işsizlikle boğuştuğu ülkemizde Milli Eğitim Bakanı Tekin çıkışın adresi olarak MESEM'leri gösteriyor ve milyonlarca liseliyi MESEM'lere yönlendiriyor. Adeta çocuk işçiliğinin yasallaşması anlamına gelen MESEM projesi ise durmaksızın can alıyor.

Bugün bu ülkede milyonlarca çocuk ve genç yaşamı pahasına mesleki eğitim kılıfıyla sömürülüyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın sorumluluğundaki lise öğrencileri bir bir hayatını kaybediyor. Sorumluluk üstlenen yok!

“MİLLİ EĞİTİM BAKANI YUSUF TEKİN DERHAL İSTİFA ETMELİ VE MESEM YASAKLANMALIDIR!”

Uyarıyoruz;

Eğitim sisteminin her yıl milyarlarca lira kâr eden holdinglerin taleplerine göre biçimlendirilmesinden derhal vazgeçilmelidir.

Türkiye'de hiçbir çocuğun canı bir avuç asalağın kâr hırsından değersiz değildir!

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin derhal istifa etmeli ve MESEM yasaklanmalıdır!”

“KARDEŞLERİMİZİN KATİLİ SERMAYE DÜZENİ”

Eskişehir’de aynı saatlerde Adalar’da buluşan liseliler Müzisyen Heykeli’ne yürüdüler. “Kardeşlerimizin katili sermaye düzeni” yazılı pankart taşıyan liselilere meydanda bulunan halk alkışlarla destek oldu.

Yürüşte sık sık “Sermaye uşağı Yusuf Tekin İstifa”, “Sermaye defol bu memleket bizim”, “Düzeniniz batsın liseliler yaşasın” sloganları atıldı.

“LİSELİ İŞÇİ CİNAYETLERİNİN SORUMLUSU MİLYARLARCA LİRA KÂR EDEN HOLDİNGLER VE ONLARIN SUÇ ORTAĞI MİLLİ EĞİTİM BAKANI YUSUF TEKİN”

Eşzamanlı olarak İstanbul Kadıköy Khalkedon Meydanı’nda da basın açıklaması yapmak üzere buluşan liseliler liseli işçi cinayetlerinin sorumlusunun milyarlarca lira kâr eden holdingler ve onların suç ortağı Bakan Yusuf Tekin olduğunu ifade etti ve istifa çağrısını yineledi.

 

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: TKP'li, gençlerden, MESEM, tepkisi, "2023-2024, eğitim, öğretim, yılında, 9, meslek, liseli, çalıştığı, iş, yerinde, hayatını, kaybetti",
Yorumlar
Saray Gözlem Gazetesi
Ulusal Gazeteler
Alıntı Yazarlar
Tekirdağ

Güncelleme: 23.09.2024
Bugün
18 - 24
Salı
19 - 24
Çarşamba
20 - 24
Tekirdağ

Güncelleme: 23.09.2024
İmsak
05:26
Sabah
06:52
Öğle
13:07
İkindi
16:31
Akşam
19:13
Yatsı
20:33
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Fenerbahçe
9
14
1
1
4
6
2
Beşiktaş
7
11
0
1
4
5
3
Başakşehir
4
11
1
1
3
5
4
Samsunspor
4
7
2
0
4
6
5
Eyüpspor
3
9
1
3
2
6
6
Göztepe
2
5
0
3
1
4
7
Trabzonspor
0
3
0
4
0
4
8
Konyaspor
-1
6
2
2
2
6
9
Sivasspor
-1
5
2
2
2
6
10
Kayserispor
-1
5
1
3
0
4
11
Kasımpasa
-2
6
2
3
1
6
12
Antalyaspor
-3
9
2
2
2
6
13
Alanyaspor
-3
6
2
3
1
6
14
Gaziantep FK
-3
4
3
0
1
4
15
Bodrumspor
-4
5
4
0
2
6
16
Hatayspor
-6
4
4
2
0
6
17
A.Demirspor
-9
5
5
1
0
6
18
Rizespor
-11
3
4
1
1
6
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı