301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
05 Ağustos 2024 - Pazartesi 17:42 Bu haber 289 kez okundu
 
SARAY HAYVAN SEVERLERDEN BASIN AÇIKLAMASI
SARAY HAYVAN SEVERLERDEN BASIN AÇIKLAMASI
SARAY Haberi


Saray hayvan severlerden sokak köpekleriyle ilgili 'yasa tasarısına' tepki, 'Bizi kutuplaştırıyorlar... Tek çözüm kısırlaştırma'. Hayvan hakları savunucuları, sokak köpeklerinin uyutulmasını da içereceği öne sürülen yasa teklifini protesto etmek için Saray hayvan severler Atatürk Alanı’nda bir araya geldiler.

Saray hayvan sever vatandaşlar tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi. Başkan Yardımcısı Nazan Çoban, “Can almak sadece yaratana mahsustur. Sokak hayvanları sahipsiz değildir. Hepimizin tek sahibi vardır o da yüce yaratandır.” şeklinde konuştu.

Saray Hayvan Severler Dernek Yöneticilerinin Pazar günü saat 19.00’da Atatürk Alanı’nda gerçekleştirdikleri  basın açıklamasına mahalle muhtarları, çeşitli derneklerden temsilciler ve vatandaşlar katılırken basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Bir süredir Türkiye’nin gündemini meşgul eden sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik 17 maddeden oluşan kanun teklifi biz hayvan severlerin ve muhalefetin tüm karşı protestolarına rağmen maalesef 30 Temmuz 2024 tarihinde Mecliste oylanarak kabul edildi.

Bu 17 maddelik kanun teklifi ile mevcut 5199 sayılı kanunda yer alan, AL, TEDAVİ ET, KISIRLAŞTIR, YERİNE BIRAK uygulaması, AL, TEDAVİ ET, KISIRLAŞTIR, BARINAKLARDA TUT şeklinde değişmiş oldu.

Oysa ki Türkiye'deki 1390 belediyenin sadece 237'sinin hayvan barınağı bulunuyor.

Kanun barınağı bulunmayan belediyelere 2028 yılına kadar barınaklarını yapmaları için süre tanıyor. Fakat sahipsiz sokak hayvanlarının toplanması için böyle bir süre vermiyor. Peki bu durumda toplanan köpekler nereye konacak. İşte burada kabul edilen kanunun Sokak hayvanlarına ötanazi yolunu açan 5. Maddesi devreye giriyor.

Bu beşinci maddenin içeriğini sizlere okumak istiyorum.

“Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesindeki "Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır.

Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir.  Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır."

Peki belediyelerin pek çoğunun, bunlara Saray belediyesi de dahil olmak üzere bir barınağı olmadığına göre bu hayvanlar nerede ve hangi şartlarda tutulacak? Eğer veteriner barındıracak yer olmadığı için sağlıklı hayvanları da uyutma kararı alırsa bunu kim denetleyecek? Üstelik bu yasa ile birlikte hayvan severlerin üstlendiği Yerel Hayvan Koruma Gönüllülüğü görevi de kaldırılmış oluyor.

Sokak hayvanlarının öldürülmesinin konuşulduğu, yasalaştırıldığı ve buna razı gelindiği bir toplumda toplumsal vicdan da çökmeye başlar. Bu yaşanırsa geri dönüşü olmayan ve normalleştirilmiş bir şiddet eğilimine dönüşür. Buna şahit olarak büyüyen çocuklarımıza tüm canlıların yaşam hakkına saygı duymayı nasıl öğreteceğiz?

Buradan bütün Belediye Başkanları ve Komisyonlarda görev alacak olan veterinerlere seslenmek istiyorum. Uyutma kararı belediyelerden alındı.

İçinde belediyenin veterinerinin de bulunduğu İl, İlçe tarım veterinerleri, Valilik ve Kaymakamlık yetkililerinden oluşan komisyonlara devredildi.

Ama uygulamayı yapacak olan belediye bünyesinde görev alan veteriner ve personel. Buda bütün eleştiri oklarının belediyelere yönelmesi demek. Umarım belediyeler tüm hayvan severlerin, görsel ve yazılı basının hatta dünya basınının yaptıkları uygulamaları takip edeceğinin bilincindedirler. Ayrıca bu komisyonlarda görev alacak veterinerler şunu bilmeli ki bizler, hayvan sever değil insan olmanın gereğini yapmak için uğraşıyor ve veterinerlerimizi bu vebalin altına girmekten kurtarmak için çaba sarf ediyoruz..

Bütün kötülüklerin anası insanoğlunun kibridir. En büyük yanılgımız yeryüzündeki en üstün varlık olarak kendimizi görmemizdir.

Unutmayın ki önce insan diye başlayan her söz altında kibir barındırır. Biz hayvan severler bu kanunun geri çekilmesi için her türlü dayanışmayı sergileyip, Allah’ın sessiz kullarının sesi olmaya devam edeceğiz. Can almak sadece yaratana mahsustur. Sokak hayvanları sahipsiz değildir. Hepimizin tek sahibi vardır o da yüce yaratandır. Bu gün burada bizimle birlikte olup destek verdiğiniz için çok teşekkür ederiz. Birlikte daha güçlüyüz.

Haber: youtube Gözlem Tv. kanalımızdan canlı izleyebilirsiniz.

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: SARAY, HAYVAN, SEVERLERDEN, BASIN, AÇIKLAMASI,
Yorumlar
Saray Gözlem Gazetesi
Ulusal Gazeteler
Alıntı Yazarlar
Tekirdağ

Güncelleme: 09.09.2024
Bugün
20 - 26
Salı
22 - 28
Çarşamba
21 - 28
Tekirdağ

Güncelleme: 09.09.2024
İmsak
05:10
Sabah
06:38
Öğle
13:12
İkindi
16:47
Akşam
19:37
Yatsı
20:59
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Beşiktaş
6
6
0
0
2
2
2
Galatasaray
6
4
0
0
2
2
3
Eyüpspor
4
5
0
1
1
2
4
Başakşehir
4
5
0
1
1
2
5
Fenerbahçe
4
3
0
1
1
2
6
Rizespor
4
3
0
1
1
2
7
Sivasspor
4
2
0
1
1
2
8
Konyaspor
3
4
1
0
1
2
9
Samsunspor
3
1
1
0
1
2
10
Gaziantep FK
3
1
1
0
1
2
11
Göztepe
2
2
0
2
0
2
12
Kasımpasa
1
3
1
1
0
2
13
Alanyaspor
1
3
1
1
0
2
14
Hatayspor
1
2
1
1
0
2
15
Antalyaspor
1
2
1
1
0
2
16
Trabzonspor
1
0
0
1
0
1
17
Kayserispor
0
1
1
0
0
1
18
A.Demirspor
0
1
2
0
0
2
19
Bodrumspor
0
1
2
0
0
2
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı