Tekirdağ Tarım Orman İl Müdürü Oktay Yücel’in katılımı ile düzenlenen tarla gününde kurağa dayanıklı dane sorgumun hayvancılık için yem rasyonlarında mısıra alternatif olabileceği ifade edildi. Euralis-Agromar –Önder Çiftçi işbirliği ile Süleymanpaşa Ortaca Mahallesi’nde düzenlenen sorgum tarla gününde, sorgum bitkisinin ilkbahar aylarında toprak ısınınca ekiminin yapıldığı ekimden yaklaşık 50 gün sonra bir metreye ulaştığı ve ilk biçimin yapıldığı bilgisi verildi. Sorgum bitkisinin toprağın 10-15 santimetre üzerinden biçilmesi ve hemen sulama yapılmasıysa uygun şartların sağlandığı takdirde yılda 3-5 biçim ve toplam 8-10 tona adar yeşil ot verimi elde edilebileceği vurgulandı.
Sorgum tarla gününde ayrıca şu bilgilerde verildi; “Hayvan beslemenin en önemli kaynaklardan olan yem bitkilerinin üretimi ile hem daha karlı bir üretim yapılmakta hem de süt verim ve kalitesinde önemli artış sağlanmaktadır. Sorgum bitkisi de içerdiği besin değerleri bakımından zengin içerikli olmakla birlikte, ülkemizde üretimi henüz fazla yaygınlaşmayan tek yıllık buğdaygil yem bitkisidir. Kurağa dayanıklı olup yüksek verimlidir. Yeşil ot, silaj ve dane yem olarak tüketilebilir. Kuru ot olarak değerlendirilse de sapları kalın olduğu için kuruma sırasında besin değerini kaybettiği için tercih edilmemektedir. Hayvan beslemenin yanı sıra Dünyada insan gıdası, şeker yapımı ve bio yakıt üretiminde de kullanılmaktadır. Dünyada en çok Amerika, Nijerya, Hindistan ve Meksika 'da yetiştirilir. Mısır bitkisine ve tarımına benzer özellikler gösterir bu nedenle mısır yetiştirilen her bölgede yetiştirilir.
Yazlık olarak yetiştiriciliği yapılan sorgum bitkisinin ekim zamanı toprağın ısınmaya başladığı ilkbahar aylarıdır. Ekimden yaklaşık 50 gün sonra 100 cm boya ulaşır ve ilk biçim yapılır. Toprak hizasının 10-15 cm üzerinden biçilir ve hemen akabinde sulama yapılır. Uygun şartlar sağlanırsa yılda 3-5 biçim ve toplam 8-10 tona kadar yeşil ot verimi elde edilir.
2018 verilerine göre ilimizde 122 bin 240 da yem bitkisi ekiliş alanı ve 460 bin 443 ton ot üretimi vardır. Sorgum ekiliş alanı ise yaklaşık 150 dekardır. Tarım İl Müdürlüğü olarak yem bitkileri üretiminin yaygınlaştırılması için hayvancılık ile uğraşan işletme sahiplerine yem bitkisi tohum desteği yapılmaktadır. Son 7 yıl içerisinde dağıtılan tohum miktarları şöyledir; Yem Bezelyesi: 29 bin 200 Kg Macar Fiğ: 5 bin Kg Yonca: 11 bin 410 Kg İtalyan Çimi: 15 bin 250 Kg Ayrıca Bakanlığımız tarafından sulanabilir şartlarda yem bitkisi ekimi yapan üreticilerimize tek yıllıklar için 40 TL/da, çok yıllıklar için 60 TL/da destek verilmekte olup bu sene 2.236 kişi toplam 5.787.602 TL destek almıştır.”