Saray Belediyesi daha önce gazetemiz tarafından gündeme getirilen ve AK Parti grubu tarafından geçtiğimiz ayalarda da meclis gündemine taşınan Büyükyoncalı Mahallesi’nde izinsiz ekilen tarım arazilerini yeniden ihaleye çıkardı. Saray Belediyesi toplamda 43 taşınmazı ihaleye yoluyla kiraya çıkarırken, hiçbir bedel ödemeden ekilen arazilerle ilgili herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığı kamuoyu tarafından merak ediliyor. Konunun gündeme gelmesine rağmen bu izinsiz kullanımdan doğan kamu zararı kim tarafından karşılanacak.
SÜRÜLÜ VE EKİLİ ARAZİLER KİRAYA ÇIKIYOR
Saray Belediyesi yayınladığı ilan ile 43 taşınmaz için kiralama ihalesine çıktığını duyurdu. Belediye tarafından kiraya verilecek 43 taşınmazdan 23 tanesi Büyükyoncalı Mahallesi bulunan tarlalardan oluşuyor. Büyükyoncalı Mahallesi’nde kiraya çıkarılan 12 arazinin sürülmüş veya ekilmiş olduğu iddia edildi. AK Parti grubunun konuyu meclis gündemine taşımasının ardından belediyenin kiralama ilanına çıkması dikkatlerden kaçmadı.
YASAL İŞLEM YAPILDI MI?
Mülkiyeti Saray Belediyesine ait olan Büyükyoncalı Mahallesi’ndeki bazı arazilerin kiralanmadan 3. Şahıs tarafından ekilmesi ve gelir elde edilmesi konusu gündemdeki yerini koruyor. Kamunun zarara uğratıldığı konuda kamuoyu şu soruların cevabını yetkililerden bekliyor.
Konunun Şubat 2017 tarihinde medyada gündeme gelmesinin ardından Saray Belediyesi tarafından bir inceleme başlatıldı mı?
Başlatılmadıysa neden başlatılmadı?
AK Parti grubunun konuyu meclis gündemine taşıdığı meclis toplantısında sonra konu hakkında bir işlem başlatıldı mı? Başlatıldıysa yapılan işlemlerin sonucu ne oldu?
Belediyeye kira bedeli ödemeden bu araziler üzerinden ürün elde eden kişilerin oluşturduğu kamu zararı kim tarafından karşılanacak?
Mülkiyeti Saray Belediyesi’ne ait arazilerin ekilmesinden hiçbir yetkilinin haberinin olmamasında bir görev ihmalimi var mıdır? Bir İhmal varsa gerekli inceleme başlatılmış mıdır?
Başlatılan inceleme sonucu arazileri kullananlar hakkında tespit yapılmış ise ecrimsil (eş) değerler yönünden belediyeye yönelik bir gelir sağlandı mı?
SAYIŞTAY DENETİMİ BUNU KAPSAMIYOR MU?
Saray Belediyesi Kasım ayı meclis toplantısının ikinci oturumunda gelir tarifelerinin görüşülmesi esnasında belediye çalışanlarından düğen yeri parası alınmamasının Sayıştay denetiminde sorun oluşturacağı Başkan Çoban tarafından gündeme getirilmişti. Belediye çalışanlarından düğün yeri parası alınmaması konusunda Sayıştay denetimi endişesi yaşayan Saray Belediyesi yönetimi mülkiyeti belediyeye ait arazilerin kiralama olmadan kullanılmasından doğan kamu zararı hakkında belediye yetkililerinin aynı hassasiyeti gösterip göstermeyeceği merak ediliyor.
NEDEN BİR AÇIKLAMA GELMEDİ?
Mülkiyeti belediyeye ait arazilerin izinsiz ekilmesi konusunda dikkat çeken bir diğer önemli hususta konunun Şubat 2017 tarihinde gündeme getirilmesine rağmen Saray Belediyesi’nin konu hakkında bir açıklama yapmaması oldu. AK Parti grubunun konuyu meclis gündemine taşımasına kadar geçen yaklaşık 8 aylık süre içerisinde tüm yetkililer konu hakkında suskunluğu gömülmüşken bu saatten sonra suskunluklarını bozup gerekli çalışmaları yapıp yapmayacakları merak konusu.
Bunlardan kimler menfaat sağlamaktadır?