Duyarlı vatandaşlar “Şehirlerde bu tür manzaraların artık yaşanmadığını Saray’da da kaldırım işgallerinin son bulması” gerektiğini kaydettiler. Özellikle İstanbul ve Çerkezköy Caddeleri ilginç görüntüler oluşturuyor.
İlçemizde, iş yeri sahiplerinin mallarını koyarak kaldırımları işgal etmesine ve araçların yollara gelişigüzel park edip trafiği zorlaştırmasına vatandaşlar tepki gösteriyor. İlçenin çeşitli cadde ve sokaklarda meydana gelen kaldırım işgalleri ilginç görüntüler oluşturuyor. İşyerlerinin kaldırım ile birlikte yolu da işgal etmesi çeşitli tepkilere neden oluyor.
Kaldırımların yayalar için yapıldığını ancak yayalardan daha çok esnafların vitrin gibi kullandığını belirten vatandaşlar, belediye zabıtalarının bu durumlara yasal işlemler yapması gerektiğini kaydettiler. Kent genelindeki bazı kaldırımların işyeri sahipleri tarafından işgal edilmesi artık vatandaşları canından bezdirdi.
Kent genelinde esnafların kaldırımları işgal etmesine alıştıklarını ifade eden vatandaşlar, kaldırımlarda işyerine ait eşyaların sergilendiğini ve kaldırımların kullanılamayacak bir halde olduğunu söylediler. Şehirlerde bu tür manzaraların artık yaşanmadığını Saray’da da kaldırım işgallerinin son bulması gerektiğini kaydettiler.
Kaldırım ve yolu işgal eden esnaflara ve inşaat yapım firmalarına tepkilerini dile getiren vatandaşlar, “Kaldırımlar toplumun hizmetinde yayalara sunulmuştur. Bazı esnaflar ve inşaat firmaları kaldırımları, araçlar da park ederek yolları işgal ediyor. Buralarda insanlar yürüyecek yer bulamıyor, araçlar da hakları olan yolları kullanamıyorlar. Bu tür davranışlarda bulunanların biraz daha duyarlı davranması gerekir. İlgililerin vatandaşın kullanımına arz edilmiş, umumun menfaatine tahsis edilmiş alanları gene vatandaşın hizmetine açmaları görevleri icabıdır. Kaldırımları gelişi güzel işgal edenlere müsamaha edilmemelidir” diye konuştular.
Yaya kaldırımında yürürken; önünüze ya dükkânların çıkardığı mallar, ya da park etmiş arabalar, yapımı devam eden inşaatlar ve ya bir reklam panosu çıkıyor. Gideceğiniz yere ulaşmak için kaldırımdan inip yolun ortasından yürümek zorunda kalıyorsunuz. O zaman da hızla gelen araçların altında ezilme riski doğuyor.
Türk Standartları Enstitüsü’ne göre ideal kaldırımın özelliklerinden bazıları şöyle:
■ Yaya kaldırımları, ön bahçesiz yapı düzenine sahip yollarda en az 2.50 metre genişliğinde, yaya trafiğinin yoğun olduğu merkezi iş bölgelerinde ise en az 5 metre olmalı. Genişlik, yol genişliğinin el vermediği hallerde 3 metreye kadar inebilir. Ancak şehrin yapılaşmasına açık meskûn alanlardaki yollarda yapılacak yeni düzenlemelerde yaya kaldırımı genişliği 1 metreden az olamaz.
■ Yaya kaldırımında yayanın emniyetle yürümesine mani olacak çiçeklik, taş veya demir gibi her türlü engellerle, elektrik direği, trafik işaret direği, ilan levhaları ağaç ve benzeri elemanlar bulunmamalı. Kaldırım üzerine yapılan altyapıya ait rögar, baca kontrol ve benzeri tesislerin kapakları kaplama yüzeyiyle aynı düzlemde olmalı.
■ Yayanın ayağının takılacağı beton veya demir baba veya diğer herhangi bir çıkıntı, bitmiş kaplama taşında topukların girebileceği genişlikteki delikli yüzeylerden kaçınılmalı.
■ Yaya kaldırımının eğimi yüzey sularının akıtılması için taşıt yoluna doğru yüzde 2-3 oranında olmalı. Bordür taşı 0.70 metre ile 1 metre boyunda ve 0.15-0.20 metre genişliğinde olmalıdır.
Kent yöneticileri en son ne zaman yaya kaldırımlarında yürüdüler. Kaldırımlarda yürüyen tüketicinin çektiği çilenin farkında olsalar mutlaka bu soruna bir çözüm üretirler.
İlçemizde yaya kaldırımlarını kullanarak gideceğiniz yere ulaşmak ancak akrobatik hareketler yaparak mümkündür.