Saray Esnaf ve Sanatkarlar Odası Ahiliğin ortaya çıkması ve yayılması konusunda konferans düzenledi. Saray Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa yaklaşık 300 kişi katıldı.
Programa Saray Belediyesi Eş Başkanlarından Özgen Erkiş ve Fuat Ünal, İl Ticaret Müdürü Mehmet Furtına, Eğitimci Yazar Hasan Gümüş, Akademisyen Ömer Faruk Kahve, Saray Şoförler Odası Başkanı Murat Ertekin’in yanı sıra siyasi parti temsilcileri, esnaflar ve davetliler katıldı.
BAŞKAN ÖZEN, “AHİLİK KÜLTÜRÜMÜZÜ YENİ NESİLLERE ANLATALIM”
Programın açılış konuşmasını Saray Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Saray Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Özen Yaptı. Başkan Özen, katılımcıları selamlayarak şu ifadelere yer verdi: “Bugün medeniyetimizin temel değerlerinden olan ve yüzyıllardır hayat anlayışımıza ve ticaret ahlakımıza yön veren en temel kurumlardan olan Ahilik Kültürü’nü yeni nesillerimize anlatmak ve aktarmaktır” dedi.
Ardından söz alan Saray Belediyesi Eş Başkanı Fuat Ünal kısa bir konuşma yaparak, “Bu güzel programda bir araya gelmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Programı düzenleyen oda başkanımız sn. Ali Özen’e teşekkür ediyor, tüm katılımcılara saygılar sunarım” dedi.
KURUMUMUZ, “ AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARINA ÖNDERLİK YAPAR”
İl Ticaret Müdürü Mehmet Furtına, “Saray Esnaf Odası Başkanım ve Kredi Kefalet Kooperatif Başkanım çok saygıdeğer hocam sayın belediye başkan yardımcım çok değerli katılımcılar basınımızın güzide temsilcileri bu güzel gecede bizleri burada ağırladığınız için ev sahipliliği yaptığınız için ve bu ahilikle ilgili konferansa katıldığınız için şahsım ve Ticaret İl Müdürlüğü adına teşekkür ediyorum. Biliyorsunuz Türkiye de Ticaret Bakanlığı Ahilik Haftasıyla ilgili özelikle her yıl 81 ilde Ahilik haftası kutlamalarına önderlik ediyor. Kurumum adına hepinizi saygı sevgiyle hürmetle selamlıyorum hepinize hayırlı konferanslar dilemeyi nasip ediyorum.”
KAHVE, “AHİLİK; DÜRÜSTLÜĞÜN, SEVGİNİN SANATIDIR”
"Ahilik" günümüzde esnafa özgü bir kavram olarak algılanmakta, Ahilik denilince esnaf, esnaf denilince de Ahilik akla gelmektedir diyen Akademisyen Ömer Faruk Kahve, “Bu kavramın günümüze ve geleceğe de ışık tutan çok daha derin ve geniş anlamı vardır. Ahilik; dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Bu anlamda Ahilik işçinin, çalışanın, üretenin, namuslu kazancın, namuslu ticaretin ve adaletli yönetimin simgesi olmuştur” ifadelerine yer verdi.
GÜMÜŞ, “AHİLİK, TOPLUMSAL HAYATIMIZDA”
Ahiliğin kaynağı fütüvvettir. Fütüvvet; genç, yiğit, cömert demek olan “fetâ” kelimesinden türemiş olup gençlik, kahramanlık ve cömertlik anlamında bir kelimedir, ifade eden, Eğitimci Yazar Hasan Gümüş, “Fütüvvet, “dünya ve ahirette halkı, nefsine tercih etmek”, “cömertçe vermek, başkasını rahatsız etmemek, şikâyet ve sızlanmayı terk etmek, haramlardan uzaklaşmak ve ahlâkî değerlere sahip olmak diye tanımlanmıştır. Türk esnaf ve sanatkârlarını, ahlak, yardımseverlik, konukseverlik ve sanat birleşimi olan ahi kuruluşu içinde birleştirip örgütlendirmiştir. Ahilik, toplumsal hayatımızda tarihi ve sosyo-ekonomik zorunlulukların ortaya çıkardığı mesleki, dini, ahlaki bir esnaf birliği kuruluşu olmakla birlikte; getirdiği değerler bakımından faziletli ve ahlaklı bir yaşamın esaslarını da ortaya koyar. Tüm insanların hayatında önemi olan bu esaslardan en önemlilerini ifade etmek işitiyorum. Ahilere, ahi babalarınca yaptırılmış olan zaviyelere gitmeye başlayışlarının ilk günlerinde şu ana ilkeler öğretilirdi ki, bu ilkeler yüzyıllarca Türk toplumunun yaşam anlayışının ayırıcı nitelikleri halinde sürüp gelmiştir” konuşmalarına yer verdi