Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı beraberinde Su Yönetimi Genel Müdürü Bilal Dikmen, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Ramazan Yıldırım ve Su Yönetimi Genel Müdürü Dr. Yakup Karaaslan ile birlikte Ergene Havzası Eylem Planı çerçevesinde yürütülen çalışmaları yerinde incelemek üzere Tekirdağ’a geldi.
Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı’yı Valilik önünde Vali Mehmet Ceylan, Milletvekili Mustafa Yel ve Bakanlık yetkilileri karşıladı. Karşılamanın ardından Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı ve beraberindekiler Valilik Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'nda düzenlenen toplantıya katıldılar.
Toplantıya; Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, O.S.B. Müdürleri ve müteahhit firmalar katıldı. Toplantıda açılış konuşması Vali Mehmet Ceylan tarafından yapıldı. Vali Mehmet Ceylan “ Bugün İlimize gelen Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Sayın Akif Özkaldı ve beraberindeki heyet ile birlikte Ergene Havzası Eylem Planı çerçevesinde devam eden çalışmalarda gelinen son durumu değerlendireceğiz. 15 maddelik eylem planının birçok maddesi bitirildi. Devam eden işlerde de hangi aşamadayız değerlendireceğiz. “dedi.
Bakan Yardımcısı Özkaldı ‘da yaptığı değerlendirmede “ Trakya'nın en önemli çevre sorunlarının başında gelen Ergene Nehri'nin kirliliğini önleyecek olan Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde başlatılan çalışmaların devam ettiğini, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı içerisinde yer alan atık suların Marmara Denizi'ne deşarjını sağlayacak sistemin 'Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük İcraat Programı' kapsamına alındığını söyledi.
Bakan Yardımcısı Özkaldı; “ Ergene Havzası Koruma Eylem Planı uzun bir süreç. Aslında 2011'de başladı gibi gözüküyor ama geçmişine baktığımız zaman 2003 yılından beri değişik isimler adı altında Ergene Havzası'nın koruma eylem planı yürütülmektedir. Burada büyük proje doğu hattı var, batı hattı var. Bir de Marmara Denizi'ne derin deşarj hattımız olmak üzere. Hükümetimizin 100 günlük eylem planı içerisine doğu hattını ve derin deşarj hattını dahil etmiştik. Dolayısıyla az bir süre kaldı. Sayın Cumhurbaşkanımızın da yakinen takip etmiş olduğu bu projeyi hayata geçirmek maksadıyla buraya geldik.” dedi.
“DOĞU KISMINI 100 GÜNLÜK EYLEM PLANI İÇERİSİNDE DEVREYE ALACAĞIZ”
Ergene'de birçok çalışmalarda sona gelindiği dile getiren Özkaldı; “15 Eylem Planı'nın birçoğu tamamlandı. Dere yataklarının temizlenmesi olsun, belediye evsel atık su tesisleri DSİ tarafından tamamlandı. Organize Sanayi Bölgelerinin korunması, erozyon ile mücadele çalışmaları, Ergene'de planlı döneme geçilmesi, Ergene'ne Nehri'nin gerçek zamanlı izlenmesi, taşkın erken uyarı sistemleri devreye alındı. Diğer devam eden işlerimiz planlandığı gibi devam ediyor. Bu projenin en önemli ayağı Organize Sanayi Bölgeleri için müşterek ileri atık su arıtma tesislerinin inşa edilmesi ve Marmara Derin Deniz Deşarj Sistemi. Marmara Denizi'nin kıyısından yaklaşık 4,5 kilometre uzaklıkta yaklaşık 47.5 metre derinliğinde deşarj sağlanacak. Burada sadece 4 su kütlesi hariç, bütün su kütlelerinde sulama suyu kalitesinin arttırılmasını hedefliyoruz. Tabi ki, kirlilikten korunduktan sonra da bu sudan faydalanmak istiyoruz. Trakya yöresinde tarımın sulamanın ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. İnşallah doğu kısmını 100 günlük eylem planı içerisinde devreye alacağız. Doğu kısmında Velimeşe Tüneli'nde yüzde 75 seviyesine gelmişiz. Aslında tünel bitti. Kaplama işlerinde bu seviye yüzde 75. Kara boru hattında yüzde 91 seviyesindeyiz. Çorlu-Çerkezköy kara boru hattında yüzde 95 seviyesine geldik. Velimeşe Tüneli sonrası yine bir kara boru hattı var, oda yüzde 95 seviyesine geldi. Diğer çalışmalarımız da devam ediyor.” dedi.
Toplantının ardından Bakan Yardımcısı Özkaldı ve beraberindekiler Ergene Derin Deniz Desarj Deniz Şantiyesinde yetkililerden bilgi aldı.