Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Trakya Manevraları esnasında ilçemiz Saray'a gelişinin 86. yıldönümü kutlandı. Programa vatandaşların katılımının az olması dikkatlerden kaçmadı.
Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, 19 Ağustos 1937 tarihinde Trakya Manevraları’nı yerinde incelemek için Saray’a gelişinin 86. Yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Atatürk'ün Saray'ı ziyaret edişinin 86. yıldönümü kutlamaları cumartesi günü saat 10.15'de Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu ile başladı. Atatürk Anıtı önündeki çelenk töreninin ardından, belediye binasının yanındaki Atatürk Anıtı önünde program devam etti.
Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törende, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Anıta çelenk sunuldu. Törene, Saray Kaymakam Vekili Bayram Sağır, CHP Tekirdağ Milletvekilleri Nurten Yontar, İlhami Özcan Aygün, Garnizon Komutanı Binbaşı Umut Sığmaz, Saray Belediye Başkanı Özgen Erkiş, parti temsilcileri, azda olsa kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı. Ayrıca Gazilerin yokluğu da dikkatlerden kaçmadı.
Saray Belediye Başkanı Özgen Erkiş, Atatürk'ün Saray ilçesine gelişinin 86. yıl dönümünü kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Erkiş, Atatürk'ün ilçeye gelişini her yıl gururla kutladıklarını ve gelecek nesillerin de bu anı yaşayacaklarını ifade etti.
PROTOKOL, ATA’YA ÇİÇEK SUNDU
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Saray’a gelişinin 86. Yıl kutlama töreni Trakya manevraları sırasında ziyaret ettiği alan olan Saray Belediye Binası yanındaki alanda devam etti. Saray Kaymakam Vekili Bayram Sağır, CHP Tekirdağ Milletvekilleri Nurten Yontar, İlhami Özcan Aygün, Garnizon Komutanı Binbaşı Umut Sığmaz, Saray Belediye Başkanı Özgen Erkiş Atatürk rölyefine çiçek bırakarak, Ata’ya şükranlarını sundular.
TRAKYA MANEVRALARI
Atatürk Avrupa’da başlayacak büyük bir savaşa karşı 1930’lu yılların başından itibaren ülkeyi ve orduyu hazırlamaya başlamıştır. İkinci Dünya Savaşı öncesinde Türkiye Cumhuriyeti bir yandan hızlı bir ekonomik kalkınma sürecini başlatırken diğer yandan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin güçlendirilmesi için orduyu modern silah ve araçlarla donatarak savaşa hazır olduğunu gösteren büyük manevralar yapmayı da ihmal etmemiştir. 17 Ağustos’ta başlayıp 20 Ağustos 1937’de biten Büyük Trakya Manevraları, büyük savaşın artık kaçınılmaz olduğu bir dönemde Türk ordusunun savaş gücünün moral ve motivasyonunun en üst düzeyde olduğunu bütün dünyaya gösteren geniş kapsamlı bir askerî harekâttır. Trakya Manevraları Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’ın Midye-Saray-Çerkezköy ve Çorlu bölgelerinde icra edilen askerî tatbikattır.
Manevraları izlemek üzere Yugoslavya, Romanya, Yunanistan, İran, Irak ve Afganistan Genelkurmay Başkanları ile diğer devletlerin Türkiye’de bulunan askerî ataşeleri davet edilmişlerdir.
Büyük Trakya Manevraları 17 Ağustos gece yarısından itibaren kırmızı ve mavi birliklerin harekete geçmeleriyle başlamıştır. Bu arada Çorlu ve Sarayköy büyük bir askerî faaliyete sahne olmuş, halk büyük bir heyecan içinde her tarafı bayraklarla donanmıştır.