ads
DOLAR 36.23 ₺
EURO 38.05 ₺
STERLIN 45.61 ₺
G.ALTIN 3,361.63 ₺
Ç.ALTIN 5,619.13 ₺
BİLEZİK 3,134.34 ₺
BTC 97,656.76 $
ETH 2,701.89 $
BİST 9,877.59

Vali Olmuşsun Ama

Yayınlama: 8 Nisan 2015 Çarşamba 11:57 Kaynak: Haber Merkezi Editör:

Vali Olmuşsun Ama

Babasını ayağına getirten Vali’ye, babası böyle diyor ve ekliyor, “Vali olmuşsun, ama adam olamamışsın!” Yalova Valisi’nin, bu Vali’den ne farkı var ki? Yalova Kaymakamı’nı bile aratıyor.

       Onlara, şimdi “Vali” deniyor. İl’in en üst yöneticisi oldukları için, eskiden  “İlbay” denirdi. Yasalarımıza göre üst eğitim almış, mesleğinde temayüz etmiş ve yönetme yeteneğine sahip olanları Vali yapıyorlar. Ancak, uygulamada genellikle “Mülkiye” mezunu olmasına bakılıyor. Hukuk mezunları da tercih ediliyor.

     “Vali” olabilmek için, önce “Adam” olmak gerekiyor. Babasını ayağına getirten zamanın Valisi’nin ayağına giden babası, sözünde ısrar ediyor. “Oğlum, ben sana ‘Vali olamazsın demedim, adam olamazsın.’ dedim.” diyerek taşı gediğine koyuyor.

     Cumhuriyet dönemine bakıyorum. Hemen bütün İl’leri tek tek gözden geçirerek gelmiş geçmiş Vali’lerin kim olduğunu görmeye çalışıyorum. Görünen o ki, İllerimizde çok değerli insanlar Valilik yapmışlar.

     Benim gençlik yıllarımda da, böylelerini gördüm. Onların tecrübelerinden, nasihatlerinden yararlandık. Saygıdeğer insanlardı. Müşfik, alçak gönüllü insanlardı. Yönetme kabiliyetleri vardı. Halkın arasına giriyor ve halktan biri oluyorlardı.

                           BU İKTİDAR, VALİLERİ DE KENDİNE BENZETTİ

     13 yıldan beri ülkeyi yöneten bu iktidar, yönetime hakim olabilmek için önce Valilere el attı. Bir kısmını emekli ederek, bir kısmını da merkeze çekerek, kendi kafasında yeni Vali kadroları oluşturdu.

    Atananların çoğu bu göreve layık değildi, ama yetki iktidardaydı. Hak etmedikleri halde bu görevlere getirilenler, bir daha ayrılmamak için iktidarın adeta maşası oldular. Tepeden ne gelirse uydular. Kanun ve kuralları pek dikkate almadılar.

    “Benim Valim” diyen dönemin Başbakanı, bu kişileri siyasi amaçları uğruna istediği gibi kullandı. Bunlar da göze girebilmek, böylece o koltukları kaybetmemek için, mesela Bakanlara kırmızı halı sermek dahil, her türlü isteklerine boyun eğdiler.

    Ne olmuş sanki? diyemezsiniz. Yapılan her hatalı uygulama ve kanun dışı hareketler, ülkenin ve halkın zararına oldu.

     Üstlerinin israfını gören bu kişiler, onlardan hiç de geri kalmadılar. Bu gün hemen her Vali’nin, en az üç tane hem de son model Mercedes makam aracı var. Öteki israfın boyutlarını ise, bilmeyen yok.

    Eee…haklılar tabii. Başındakiler, ruhsatsız bir Saray için korkunç paralar harcarken, onlar neden geri kalsın?

                                ŞİMDİ, GELELİM ESAS MESELEYE

       Üç gün önce, Yalova’da ibretlik bir olay yaşandı. Bir Okulu ziyaret eden Yalova Valisi, kıyafetini beğenmediği bir öğretmeni, öğrencilerinin önünde çok ağır biçimde azarladı. Daha doğrusu aşağıladı.

     Bu iktidar, okullarda kılık kıyafeti serbest bırakırken, bu Vali öğretmenin kıyafetine takıp; “Sen, ne biçim öğretmensin? Seni dışarıda görseler, dilenci sanıp para verirler. Anarşist derler. Bu okulun idarecileri, eşek başı’ mı?” ve aşağılayıcı daha başka sözler de söyleyip, okuldan ayrılıyor.

     Öğrencilerinin ve meslektaşlarının içinde aşağılanan 42 yaşındaki öğretmen, daha sonra bunu içine sindiremeyip kalp krizinden hayatını kaybediyor.

     Hatasını anlayan Vali ise, bir süre sonra özür diliyor, ama giden gelmiyor.  Meşhur Yalova Kaymakamı’ndan sonra, Yalova’nın şimdi bir de böyle Valisi var.

                          ÖĞRETMENLER, VALİ’Yİ PROTESTO EDİYOR

     Ediyorlar, ama devlet yetkililerinden “tık” yok. Vali, iktidarın kendi yandaşlarından birine bu hakareti yapsaydı, kıyamet kopardı ve Vali çoktan o görevden alınmıştı bile.

     Değerli okuyucularım, medya organları Valinin de, ölen öğretmenin de adını yazdılar, ama her kim olursa olsun, o Valinin artık böyle bir görevde tutulmaması lazım.

     Bu iktidar, böyle bir tedbire gider mi? Asla! Türkiye’nin en büyük illerinden biri olan Adana’da halka alenen  (karısını pazarlayan ahlaksız koca anlamında) “Gavat” diyen o Vali, bütün tepkilere rağmen görevinden alındı mı?

     İktidarın Adana Milletvekili bile, “Bu Valinin yüzünden, Adana’da seçimi kaybettik.” demesine rağmen görevinden alındı mı? Aksine, yine taltif edildi ve Sakarya Valisi yapıldı.

    Bense, onun maceralarını medyadan derlediğim haberleri kaynak göstererek bu köşede yazdığım içim, halen mahkemedeyim.

     Dün, parkta kimi hemşerilerimle sohbet ederken, son olayın kahramanı olan Yalova Valisi de konuşuldu. Bir hemşerime, iltifat edercesine şaka yollu takıldım ve “Senden, Vali olur.” dedim.

     Güldü ve cevabı kısa oldu. “Önce, adam olmam lazım.” dedi.

 

İlk Yorumu Sen Yaz
code
google-site-verification=uSnnSC5jUTWittUtiCokfxv6706ikL65px5KxiN1Mg4