ads
DOLAR 36.24 ₺
EURO 38.02 ₺
STERLIN 45.61 ₺
G.ALTIN 3,352.91 ₺
Ç.ALTIN 5,651.17 ₺
BİLEZİK 3,152.21 ₺
BTC 97,628.73 $
ETH 2,701.12 $
BİST 9,877.59

Otokontrolsüz çalışan yöneticiler başarılı olamaz

Yayınlama: 1 Eylül 2014 Pazartesi 22:01 Kaynak: Haber Merkezi Editör:

Otokontrolsüz çalışan yöneticiler başarılı olamaz

Bu özelliğe sahip AK Parti göreve geldikten sonra siyasetin otokontrol mekanizmalarını devreye soktu. Yerel yöneticilerin başarılı olmasının, takdir görmesinin bir sebebi de bu otokontrol mekanizmasıdır. İşte CHP'deki sıkıntı bu. CHP'de otokontrol mekanizması çalışmadığından bir türlü başarıyı yakalayamıyor.

Bir kamu politikası türü olarak yerel politikalar nasıl geliştirilir, uygulanır ve tahlil edilir?
Yerel yöneticilerin duruşu, birikimi, vizyonu büyük önem taşıyor. Ben belediye başkanlarını yerel liderler olarak tanımlıyorum. Her ilçenin ya da şehrin belediye başkanı, oranın yerel lideridir aynı zamanda. Hiç şüphesiz siyasi bir temsilcidir ama öncelikle yerel liderdir. Lider, ruhunda istikrar olan insandır. Türkiye pratiğinde belediye başkanının ufku ne ise, belediye meclisleri de sürece aynı oranda katılır.

Yerel yöneticiler üretilen projelerde, hizmetlerde ne kadar etkili olacaktık? Yasalarla belediye başkanlarına verilmiş büyük yetkiler var. Belediye başkanı tabiri caizse o ilçenin patronudur. Adil ve iyi bir patronsa iyi bir yönetim vardır. İlçenin bütün aktörlerini; meclisinden sivil toplum örgütüne, sürecin paydaşı haline getirebilir. Ancak başkanın ufku darsa, ideal belediye başkanı özelliklerini taşımıyorsa, o belediyenin yönetimi kötü bir krallığa dönebilir ve belediye başkanı ne isterse o olur, istemediği hiçbir şey olmaz. Dolayısıyla biz yerel hizmet kalitesini ölçerken Saray yerel yöneticilerinin vizyon, ufuk, birikim ve sivil  inisiyatif alma açısından yeterliliğini sorgularız. Çünkü belediye başkanının özellikleri ilçenin geleceğini şekillendirecektir. İlçenin bütün aktörlerini sürece ortak yapabilmesi, ortak aklı araması, üretilecek hizmetin kalitesi o vasıflarla ilgilidir.

HALKLA İYİ İLETİŞİM KURMAK
Yerel yönetimlerde bir ilke vardır: ‘Hizmet gerek koşuldur ama asla yeter koşul değildir.’ Çok başarılı, kaliteli hizmetler yapabilirsiniz. Ancak halkla kurduğunuz ilişki ve iletişim iyi değilse bu hizmetler tek başına yeterli olmaz. Aslında belediye başkanlarının ortak bir kalite standardını yakalamaları gerekir. Bazen hizmet kalitesi düşük olsa dahi halkla iletişimi iyi kurabilirsen daha çok tercih edilen bir belediye başkanı olabilirsiniz. Çünkü insanlar her şeyi affedebiliyor ama adam yerine konmamayı affedemiyor. Sıradan insanların derdine ortak olamıyorsanız, ona sarılamıyorsanız, bağdaş kurup oturamıyorsanız, yaptığınız hizmetin anlamı kalmayabiliyor.
Yöneticiler samimi bir şekilde, medyaya malzeme olmadan halka iletişim kurmasını, onlarla hayatın her anını paylaşmasını yapabilmeli. Yerel yönetimlerin başarı çıtası kesinlikle halkla kuracağınız iletişimle alakalıdır. Şehirle birlikte kalpleri de imar etmeniz gerekir. Bizim yerel yöneticilerimizin en büyük eksikliği bu. Başarılı yerel yöneticilerin anahtarı hizmet ve iletişimdir.

KONTROL MEKANİZMALARI
Yerel yöneticiler bir siyasi partinin geleceğiyle ilgili en önemli etkileri ve sonuçları üretecek kişilerdir. CHP Genel Merkez ne kadar mücadele verirse versin yerelde bir başarısızlık söz konusu ise, CHP için seçimler hep başarısızlıkla geçer. Partiyi sürükleyen her ne kadar lider olsa dahi teşkilatların rolü çok önemlidir.
Yerel seçimlere geldiğimizde belirleyici olan adaylar ve hizmet algısıdır. CHP  yerelde iktidar olduğu bir yeri kaybediyorsa bunun sebebi belediye başkanlarıdır. AK Parti'de bu böyle değil. AK Parti'de teşkilatının çalışıp çalışmaması yerel seçimlerde çok etkili değildir. Hizmet kalitesi, halkta oluşturduğu algı temel belirleyici etkenlerdir. Yani bir Sayın Tayyip Erdoğan özelliği vardır. Sayın Tayyip Erdoğan'ın seçmenine verdiği mesajlar, "Dürüstlük, güven ve ahlaki yetkinlik bizim olmazsa olmazımızdır" diyor. Oysa 17-25 Aralık tarihinde yaşananlar ortada. Ama bunlara rağmen yinede ortaya konulan bir başarı tablosu var. Bu başarı yapılan yolsuzlukların üstünü kapatıyor.
Sayın Erdoğan konuşmalarında, "Bu özelliklere sahip olmayan, halkta ya da yaşanılan yerin kanaat önderlerinde bu konuda şüphe uyandıran biri ne belediye başkanı ne de meclis üyesi olabilir" diyor.
AK Parti bu özelliklere sahip olarak göreve geldikten sonra siyasetin otokontrol mekanizmaları devreye soktu. Yerel yöneticilerin başarılı olmasının, takdir görmesinin bir sebebi de bu kontrol mekanizmasıdır.

İlk Yorumu Sen Yaz
code
google-site-verification=uSnnSC5jUTWittUtiCokfxv6706ikL65px5KxiN1Mg4