Tekirdağ'ın büyükşehir olması Saray'a yaramadı. Büyükşehir Saray'dan büyük bir parça koparmaya sebep olacak gibi. Tekirdağ büyükşehir olmadan önce Büyükyoncalı kendi yağıyla kavruluyordu. Büyükyoncalı belde belediyesi seçimlerden önce 14 ay çalıştırılmadı.
Ve seçimlerin üstünden 4 ay geçti yine mahallede hiç bir icraat yok. Bununla birlikte vatandaşların sorunları da bir türlü giderilemedi. Sorunlar büyüdü, yumak haline geldi. Sonra da bir patlamaya sebep oluverdi.
Büyükyoncalı'nın Kapaklı'ya bağlandı bağlanacak korkusu ve Saray'ın küçüleceği endişesi her kesimin zamanla namus meselesi haline geldi. Peki, İlçe Kaymakamı, belediye başkanı, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve özellikle Kent Konseyi başkanı hiç mi Büyükyoncalı'nın içinden geçmedi? Araçlar oradan geçtiğinde tozun dumana karıştığına hiç mi denk gelmediler? Yol boyunda oturan esnaf ve vatandaşın o tozdan nasıl etkilendiğini hiç mi merak etmediler?
VATANDAŞ, BÜYÜKŞEHİR KÜÇÜKŞEHİR ANLAMAZ
Vatandaş büyükşehir küçükşehir anlamaz. Kendisine hizmet geliyor mu ona bakar, bakmalıdır da.
Büyükyoncalı Mahalle sakinleri sorunları olduğu zaman belediyeye gidiyor. Belediyedeki yetkililer sorunların çözümü için uğraş verse de bir üst yetkili sorunları çözüme kavuşturmaktan yana davranmıyor. Çünkü işin büyükşehrin yetkisinde olup olmadığıyla ilgileniyor. Ama vatandaşı bu pek ilgilendirmez, o sadece sorunu çözüme kavuşturulsun ister.
BÜYÜKYONCALI KENARA İTİLDİ
Tekirdağ'ın büyükşehir olması ilçemizde birçok sıkıntıyı beraberinde getirdi.
Başta Büyükyoncalı'da olmak üzere köyler de dahil tüm ilçede tam bir kaos yaşanıyor. Örneğin, köylerde halen çöp toplama sistemi eskisi gibi toplanıyor. O da yarım yamalık bir şekilde yapılıyor. Halkımız bu gibi şeylere şimdilik duyarlı ve sabırlı. Ama bu nereye kadar gider bilmiyorum. Herkes birçok şeyden şikayetçi ama yine de halkımızda bir sağduyu hakim.
KÖYLERİN SU DURUMU NE OLACAK?
Büyükşehir olalım derken, sıkıntılar çoğaldı. Sorunlar aldı başını gidiyor. Düzen desen yok. Kimin nereye ve ne hizmet yapacakları bilinmiyor. Mesela köylerin su tahsilat sorunu ne olacak? 7 aydan beri köylülerden su parası tahsilatı yapılamıyor. Eskiden iki ayda bir su faturası tahsilatı yapılıyordu. Vatandaş bu parayı ödemekte zorluk çekiyordu. Şimdi ise 4 fatura üst üste bindi. İnsanlar bunu nasıl ve hangi parayla ödeyecek? Köylü vatandaşlardan bu konuda çok şikayet var. Özellikle benim bu konuyla ilgilenmemi istiyorlar. Ben de bu işin sorumlusunun büyükşehir belediyesi olduğunu biliyorum ama halen bu konuda herhangi bir netlik yok. Sadece Teski diye bir birim kuruldu. O da daha bizim ilçemize hükmetmiş değil.
Hizmetler aksamaya başladı. İlçe içerisindeki hizmet alanlarının hangi belediyeye ait olduğunu belediye yetkilileri dahi bilmiyor. Her şey arap saçına dönmüş durumda. Yani anlayacağınız kimin eli kimin cebinde belli değil...
Tüm bu sorunlara bakıldığında ve genel bir değerlendirme yapıldığında sorunun nerden kaynaklandığı ortaya çıkacaktır. Bir yerleşim alanının altyapısını büyükşehre uygun hale getirmeden kalkıp büyükşehir olmaya çalışılırsa olacağı budur.
Belde bu süre içerisinde hizmetlerden mahrum kaldı. Belediye kapanır diye oradaki yöneticilerin elini kolunu bağladılar. Rutin işlerin haricinde beldeyi tamamıyla körelttiler. Ama şimdi beldenin üzerinde oynanan oyunlar daha da tehlikeli.