Parklar yetersiz, düzensiz ve kontrolsüz. Bunu işletmeciler üzerine alınmasın. Ama belediye alsın. Çünkü parkların sorumluluğu tek kelime ile belediyede. Belediye parkları işletmelere nasıl teslim ettiyse gerekli kontrolü de sağlamalı.
İlçe merkezinde bulunan Bülent Ecevit Parkı ile Uğur Mumcu Parkı düzensiz ve yetersiz. Denetim, düzen, kontrol denen hiçbir şey yok.
Çok acilen ilçe merkezinde vatandaşların özellikle akşamları parkta oturacağı, gezeceği yerlere ihtiyaç var. Ayrıca her iki park geceleri karanlık. Lambalar neden yanmıyor? Yananlar da yetersiz zaten. Uğur Mumcu Parkı yapıldığında çok pahalı ve lüks dediğimiz lambalar takıldı. Ne oldu bu lüks lambalara? Bunların tümü belediyeden kaynaklanıyor.
Belediye üzerine düşeni yapıp parkları işletmecilere teslim etseydi bugün bunlar yazılıp çizilmezdi. Sosyal belediyecilikte park ve çay bahçeler insanların tüm stresini atabilecekleri, dinlenip suyun sesine kapılacakları ve rahat edecekleri bir ortamı temsil ediyor. Vatandaşlarımızın banklarda oturup dinlenirken çocukların ve gençlerin de emniyetli bir şekilde oynayabilecekleri oyun grubu veya basket sahası bulunmalıdır. Tüm bunlar sosyal belediyelerin görevidir. Çevre düzenlemesi, çay bahçesi, çocuk oyun parkı ve oturma banklarıyla park haline getirilerek vatandaşlarımızın tamamen sosyal donatılarla kavuşması ve rahat bir nefes alacakları parklara sahip olması gerekir. Hani biliyorsunuz bir atasözü var.
"Balık baştan kokar" diye.
Gerek bir aile, gerek bir topluluk ve gerekse bir ülkede baştaki yöneticilerin niyetleri ve tutumları bozuksa o yerdeki her şey de bozuk ve düzensiz olur. Ortada değerini koruyan bir şey kalmaz. Bizim parkların sorun da bu.
İlçe merkezinde bulunan Bülent Ecevit Parkı ile Uğur Mumcu Parkı'nın fiziki yapıları yeniden gözden geçirilmeli. Saray'a yakışır bir park bu tarz çalışmaların yapılması şart.
Özellikle Bülent Ecevit Parkı güzel bir proje hazırlanıp, yeniden tasarlanmalı. Bu da belediyenin sorumluluğunda. Bu park insanların keyif alarak oturacağı bir park haline getirilmeli. Örneğin, parkın bir bölümü sinek avlanıyor. İnsanlar neden orada oturmak istemiyor, bunun araştırılması gerek.
Saray ilçe merkezinde bulunan her iki çay bahçesinin işletmecileri her ne kadar müşterilerine hizmet verseler dahi parklarda yerleşim düzeninin olmadığını görüyoruz. İşletmeciler parkların düzensizliğinden dolayı müşterisine ancak bu kadar hizmet verebiliyor. Bu parkların iyileştirilmesi ve daha tertipli hale getirilmesi tamamıyla belediyenin görevi.
Yazın gelmesi ile birlikte ilçemizdeki parklar vatandaşlara hizmet veremez hale geldi. İnsanlar yaz sıcağında evlerinde oturamıyor ve ailece çıkıp bir parkta oturup veya çocuklarını parka götürüp gezdirmek, eğlendirmek istiyorlar. Ancak gidecekleri park yok. Olan da yeterli değil.
Uğur Mumcu Parkı'nda çocuklar için olan bir bölüm var. Ancak bu bölüm yetersiz.
Vatandaşlar, bundan da oldukça rahatsız. İlçe merkezinde iki çay bahçesi var. Bunlardan birisinde çocuklar için oyun parkları var ama onlar da yetersiz. Parklar ve çay bahçeleri vatandaşlarımızın vakitlerini geçirecekleri sosyal alanlardır. Parkların içinde olması gereken dev süs ve gösteri havuzu, kır kahvesi ve sosyal mekanlara ihtiyaç vardır. Yetkililerin özellikle parklara ve çay bahçelerine çok önem vermeleri gerekir.
Belediyeciliğin en önemli görevlerden biri de bu. Bir yerleşim alanın güzelliğini, gelişmişliğini gösteren bu görüntüler ve gelecek içinde bunların yapılması şarttır.
Belediyeciliğin sadece yol kaldırım yapmaktan ibaret olmadığını da biliyorsunuz. Gerçi bizim belediyemizin kaldırım ve yol yaptığı da yok ama ben yine de bunları hatırlatmak istedim. Uğur Mumcu Parkı'nda bulunan çocuklar için oyun parkı salıncak veya benzeri oyun aletleri var ama yeterli değil. Parkın oturma düzeni ise keza yine aynı. Oyun parkı alanındaki bölümün karanlık olması da insanları korkutuyor. Karanlık bir oyun parkında çocukların başına çeşitli tehlikeler gelebilir. Bunlara özellikle dikkat edilmeli.
Yine Uğur Mumcu Parkı’nda akşamları oturmak için yer bulmak mümkün değil. Parkın alanı oldukça geniş ve üstelik Hükümet Konağı'nın önü olması parka ayrı bir güzellik katıyor.
Ancak bu parkta da bir düzensizlik hakim. Park yapılırken, gelişi güzel bir proje ile yapıldı. Bunu geçen dönemdeki meclis üyeleri çok iyi bilir. Hatta parkın yapımı gündeme geldiğinde meclise sunulan proje çok güzel bir proje idi. Ancak proje, maliyetinden dolayı firma tarafından katakulliye mi getirildi bilmiyorum. Meclis dahil hiç kimse buna sesini çıkaramadı. O park böylelikle hiç oldu gitti.
60 metrekarelik bir alanın üstüne kondurulan bir büfe bu parka yakışmıyor. Koca bir parka ufak bir büfe konulmamalıydı. O da yetmedi, büfenin içine tuvalet yapıldı. Yani anlayacağınız bu işte başından beri terslik var. Sorunlarla oldubittiye getirilen park, Saray'a yakışmadı. Özellikle dışarıdan gelen yabancılar bu manzarayı görünce hayretler içinde kalıyorlar.
Uğur Mumcu Parkı'nın tuvalet sorunu da çok büyük. Üç yıl önce yapılan parkın gelişi güzel yapıldığını bugünkü durumundan anlıyoruz.