301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
21 Nisan 2014 - Pazartesi 22:19 Bu haber 1505 kez okundu
 
Kuvarsit Ocağına Hayır için Trakya el ele
SARAY Haberi


Saray İlçesi Güngörmez Mahallesi’ne kurulması planlanan taş ocağına belediye başkanlarından, bilim insanlarına ve köylüsüne kadar karşı çıkan herkes, yürüyüşlü büyük bir eylem yaptı.

Güngörmez Köyü ormanlarına kurulmak istenen kuvarsit ocağına karşı Pazar günü Saray Doğayı Koruma Derneği öncülüğünde eylemli doğa yürüyüşü yapıldı. Doğa yürüyüşüne, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Vize Belediye Başkanı Sedat Balkı, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, bilim insanları, sanatçılar, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı.

'Kuvarsit Taş Ocağı' yapılmaması için Lala Dere Piknik alanında toplanan vatandaşlar, ellerinde pankartlarla sloganlar atarak orman  yolunda kısa bir yürüyüş yaptı. Kalabalık, tekrar Lala Dere Piknik alanında toplanırken, alanda basın açıklaması yapılarak kuvarsit ocağının tehlikelerine dikkat çekildi. Ardından folklor ekibi tarafından kısa bir gösteri yapıldı ve Güngörmez Mahallesi'ne gidildi.

 KATILIM YOĞUN OLDU
Güngörmez Ormanlarına “Kuvarsit Taş Ocağına Hayır” için düzenlenen doğa yürüyüşüne katılım yoğundu. Saray Doğayı Koruma Derneği girişimcileri tarafından organize edilen doğa yürüyüşüne, Tekirdağ, Çorlu, Çerkezköy, Saray İlçesi ve mahallelerinden 7’den 77’ye engellisiyle birlikte çok sayıda vatandaş katıldı.
Trakya’nın ve ülkenin göz bebeği, temiz hava kaynağı ve doğal yaşam alanları olan Istranca Ormanları ve Güngörmez Köyü çevresine yapılmak istenilen kuvarsit taş ocağına karşı düzenlenen doğa yürüyüşü etkinliğinde halk, ellerinde pankart ve dövizlerle sloganlar eşliğinde eylem yaptı. 
Çevre ilçelerden ve mahallelerden Lala Dere Piknik alanına giden kalabalık burada ellerinde yazılı pankartlar ile sloganlar atarak kuvarsit ocağına karşı topyekün bir mücadelenin örneğini verdiler. Yürüyüş sonrası Çerkezköy Folklor Araştırma ve Geliştirme Derneği folklor ekibi tarafından yapılan halk oyunları gösterisinin ardından kalabalık, etkinlik için Güngörmez Mahallesi Düğün Salonu önünde toplanarak  orman ve doğamızın simgesi olan barış güvercinlerini uçurdu.
Düzenlenen doğa yürüyüşü etkinliği Çerkezköy Folklor Araştırma ve Geliştirme Derneğinin folklor ekibinin halk oyunları gösterisi ile başladı.

 BİZLER ŞANSLIYIZ
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak bu etkinliğin göreve geldikten sonraki ilk etkinliği olduğunu belirterek, "Güngörmez Mahallesi ormanlarında yapılması planlanan Kuvarsit Taş Ocağı’nın olmayacağını ben burada gördüm. Çünkü burada kadınlar bu mücadelenin önderliğini yaptığı ve ormanına, suyuna ve havasına sahip çıktığı sürece şirket yetkilileri emellerine ulaşamayacaktır. Ben yine de söylüyorum, bu işin galibi bayanlarımız olacaktır. Bizler şanslıyız. Nedeni ise Milletvekilimiz Emre Köprülü’nün meclisimizde Çevre Komisyonu Üyesi olmasıdır. Belediye başkanlarımızın burada olması, mahalle muhtarlarımızın destek vermesi, sivil toplum kuruluşlarının yanımızda bulunması bizim için şanstır. Tema Vakfında Yetkili Mustafa Abimizin belirttiği gibi, bizler kıyamet kopacağını bildiğimiz halde ağaç dikin diyen bir kutsal dinin mensuplarıyız" dedi.

 BİRİLERİNE PEŞKEŞ ÇEKİLMEK İSTENİYOR
Albayrak'ın ardından konuşma yapan Tekirdağ  Milletvekili Emre Köprülü, "İnsanların yaşam alanlarına sahip çıktığı bu tür mücadeleleri son dönemlerde Türkiye'mizin dört bir yanında görüyoruz. Sizlerin de bildiği gibi Hes’lerle ilgili projelerde 17 yaşındaki Leyla’nın verdiği mücadele bizlere ışık saçıyor. Erzurum’da, Rize’de, Artvin’de, Kaz Dağlarında altın arama mücadelelerine karşı sizler gibi köylülerin verdiği mücadeleyi görüyoruz. Bugün 3. Köprü inşaatı için ormanları ve çevreyi talan edenlere karşı verilen mücadeleyi görüyoruz. Emin olunki bugün sizler o insanların ne demek istediklerini daha iyi anlıyorsunuz. Çünkü benzeri sizin başınıza geldi.  Atanızdan, ninenizden, dedenizden, babanızdan size kalan topraklar sizlerin de çocuklarına, torunlarına kalacaktır. Topraklar sizlere sorulmadan, başka birilerinin cebini dolduracak, bizi de zehirleyecek ve geleceğimizi karartacak. Bu şekilde birilerine peşkeş çekilmek isteniyor. İşte burada yaşayan insanlarımız Güngörmez, Bahçeköy, Safaalan, Ayvacık Köylülerimiz bir mücadelenin ruhu içinde birleşti" dedi.

MİLLİ İRADE MİLLİ İRADE
Köprülü, "Sizlerin aracılığı ile söylüyorum. Ne diyorlar? Milli irade, milli irade. Gel de Milli iradeyi burada gör. Tekirdağ’ın milli iradesi milletvekili buradadır. Tekirdağ’ın milli iradesi Büyükşehir Belediye Başkanı buradadır, Saray, Çerkezköy, Kapaklı ve Vize'nin milli iradesi Belediye Başkanları buradadır, Güngörmez ve Bahçeköy’ün milli iradesi muhtarları buradadır. Ama en önemlisi halkın iradesi buradadır. Ben coğrafyamda suyuma, ormanıma maden ocağı istemiyorum" şeklinde konuştu.

HALK GÜÇLERİ BİRLEŞE BİRLEŞE KAZANACAK
Ardından konuşma yapan Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban şunları ifade etti: "Seçimler öncesi hep birlikte başarılı bir sınav vermiştik. Bugün ise daha güçlü bir şekilde ikinci sınavı veriyoruz. Yüzyıllardır bu topraklarda yaşayan insanlarımızdan bize mirastır bu ormanlar. Bizlerin, bizden sonraki kuşaklara bu ormanları aldığımız gibi bırakma zorunluluğumuz, tarihsel görevimiz var. Bugün burada bulunan tarihsel sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz. Bizlere yaşamı zindan etmek isteyen, ormanlarımızı katletmek isteyen rant güçlerine karşı, halk güçlerinin birleşe birleşe kazanacağına inanıyorum. Bugün burada ormanlarımıza olduğu kadar ülkemize de sahip çıkmanın kararlılığını görüyorum. Bu mücadelede tüm imkânlarımız ile yanınızda olduğumuzu belirtmek istiyorum."

ÇOK SAYIDA KONUŞMA YAPILDI
Konuşmalarda söz alan Güngörmez Mahalle Muhtarı Şefik Akdere, Bahçeköy Mahalle Muhtarı Erdoğan Orhan, Trakya Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muzaffer Eskiocak, Bahçeköy sakinlerinden Yüksek Jeoloji Mühendisi Haldun Okuroğulları, Doğal Yaşamı Koruma Vakfı temsilcisi DAYKO, Saray Doğayı Koruma Derneği adına Turgay Karabulak, Saray İlçe Tema Vakfı yetkilisi Mustafa Durmuşoğlu ve  İstanbul Kuzey Ormanları Savunması adına Onur Akdül de Güngörmez Mahallesi ormanlarına kurulması düşünülen kuvarsit ocağından kaynaklanacak olan sorunları anlatarak, taş ocağının kurulmasına karşı tepkilerini dile getirdiler.

MAHALLE SAKİNLERİNİN ÇIĞLIKLARI
Güngörmez Mahallesi sakinleri adına konuşma yapan Hatice Bostancı, "Bugün burada toplanma amacımız, kurulacak olan kuvarsit ocağını engellemekle sınırlı kalmayacak, Kıyıköy’e de yapılması planlanan termik santrale ve İğneada'ya kurulacak olan  nükleer santrale de izin vermeyeceğiz. Trakya’ya göz diken arkasına iktidarın gücünü alanları topraklarımızdan kovana kadar mücadelemiz devam edecek. Toplam katledilecek ağaç sayısı 1.500.000'dür. Yani hepimizin ciğeri olan yemyeşil ormanlarımız yok olacaktır.  Hepimizin çocuklarına olan mirasımız yok olmasın. Ormanla birlikte orman canlıları, av hayvanları yok olmasın. Bizim önemli geçim kaynaklarımızdan biri olan mantar yatakları yok olmasın. İçme suyumuz yok olmasın. Kuvarsit tozu toprağı öldürecek, tarlalarımız verimsiz hale gelmesin. Hayvanlar doğada otlayamayacak hale gelmesin.  Kuvarsit karışmış otları yiyen hayvanlarımız telef olacak yani hayvanlarımızın ölmesini istemiyoruz. Kuvarsit ocağı kurulursa, yaşlımız, çocuğumuz, gencimiz hepimiz bu tozu soluyup yavaş yavaş öleceğiz. Bizim yaşam hakkımız ve geçim kaynağımızın elimizden alınmasını istemiyoruz.

ORMANIMIZDAN DOĞAMIZDAN ELİNİZİ ÇEKİN
Ormanımıza, nefesimize, suyumuza, canımıza göz koyanlara sesleniyoruz; burası bizim, bu topraklar bizim, bu ağaç bizim, bu mahalle bizim. Çığlımızı duyurmak için ne pahasına olursa olsun ormanlarımızı savunmak için buradayız. Ormanımızda hayvanlarımızı otlatıyoruz. Kışın ormanlarımızdan topladığımız odunlarla ısınıyoruz. Gölgesinde piknik yapıyoruz. Dalından koparıp meyvelerinden yiyoruz ve geçimimizi sağlıyoruz. Bahçemize ektiğimiz sebzelerimiz kırılmasın diye gidip ormanımızdan bir dal koparıp onların etrafına destek yaparak sebzelerimizi yetiştiriyoruz. Çevre mahallelerde olduğu gibi bizim de en başta büyük geçimimize destek sağlayan ormanlarımız. Ormanımızdan, bağımızdan, bahçemizden olmak istemiyor ve kuvarsit taş ocağı kurulmasına ne pahasına olursa olsun karşıyız. Bugün buradaki mücadelemize yılmadan yorulmadan bundan sonra da devam edeceğiz" diye konuştu.

KİMLER KATILDI?
Saray İlçesi Güngörmez Mahallesi ormanlarına kurulması düşünülen kuvarsit taş ocağına karşı düzenlenen doğa yürüyüşüne, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, CHP Milletvekili Emre Köprülü, Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Şerafettin Terzi, istanbulgercegi.com  sahibi İmambakır Üküş, İstanbul Kuzey Ormanları savunucuları, Türk Sanat Müziği Sanatçısı Mustafa Sağyaşar, Çorlu ve Çerkezköy’den doğa koruyucuları ve Çevre Derneklerinin yanı sıra çok sayıda doğasever, çevre ilçe ve  mahallelerden vatandaşlar katıldı.
Doğa yürüyüşü etkinliğinin ardından halk oyunları gösterisi yapılırken, Güngörmez ve Bahçeköy Mahallesi ev hanımlarının yapmış olduğu tatlılar, börekler ve çörekler vatandaşlara ikram edildi.

Kaynak: (İHA) - İhlas Haber Ajansı Editör:
 
Etiketler:
Yorumlar
Saray Gözlem Gazetesi
Ulusal Gazeteler
Alıntı Yazarlar
Tekirdağ

Güncelleme: 03.05.2024
Bugün
13 - 16
Cumartesi
12 - 14
Pazar
11 - 17
Tekirdağ

Güncelleme: 03.05.2024
İmsak
23 Şevval 1445
Sabah
04:20
Öğle
06:00
İkindi
13:12
Akşam
17:03
Yatsı
20:14
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
93
80
1
3
30
34
2
Fenerbahçe
89
89
1
5
28
34
3
Trabzonspor
58
60
12
4
18
34
4
Başakşehir
52
46
12
7
15
34
5
Beşiktaş
51
45
13
6
15
34
6
Kasımpasa
49
56
13
7
14
34
7
Rizespor
49
45
13
7
14
34
8
Alanyaspor
48
49
10
12
12
34
9
Sivasspor
48
41
10
12
12
34
10
Antalyaspor
45
39
11
12
11
34
11
A.Demirspor
41
49
11
14
9
34
12
Kayserispor
40
39
13
10
11
34
13
Samsunspor
39
37
15
9
10
34
14
Ankaragücü
38
42
12
14
8
34
15
Karagümrük
36
41
16
9
9
34
16
Konyaspor
36
34
14
12
8
34
17
Gaziantep FK
34
39
18
7
9
34
18
Hatayspor
33
38
15
12
7
34
19
Pendikspor
30
38
18
9
7
34
20
İstanbulspor
16
26
23
7
4
34
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı