30 Mart'ta Türkiye'de yaklaşık 52 milyon seçmen sandık başına gidecek. Ancak sandık başına giden seçmenlerin çok dikkat etmesi gereken hususlar var. Eğer seçmen kurallara uygun oy kullanmazsa oyu geçersiz kabul edilecek. Bu nedenle YSK'nın belirlediği, bu kurallara azami dikkat edilmesi gerekiyor.
YEREL SEÇİMDE NASIL OY KULLANILICAK?
Büyükşehirlerin sınırları içerisinde ikamet edenler, büyükşehir belediye başkanlığı, bağlı oldukları ilçe belediye başkanlığı ve yine bağlı oldukları ilçenin ilçe belediye meclisi ve mahalle muhtarlığı olmak üzere toplam 4 oy kullanmak durumundalar.
Her seçmen, belirlenen sandığın seçmen listesine yazılmış ise ancak o sandıkta oyunu kullanabilecek.
Oy verme günü ve saati, YSK’ca belirlenen oy vermenin bitiş saati dolduğu halde sandık başında oylarını vermek üzere sırada bekleyen seçmenler var ise sandık kurulu başkanı ve üyeleri bunları saydıktan ve kimliklerini tespit ettikten sonra sırasıyla oylarını kullanmalarına sağlayacaktır. Eğer seçim bitiş saatinden sonra gelen seçmen var ise ona kesinlikle oy kullandırılmayacaktır.
SEÇMENİN KİMLİK TESPİTİNDE
Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan Nüfus cüzdanı, Resmî daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, Pasaport, Evlenme cüzdanı, Askerlik belgesi, Sürücü belgesi, Avukatlık kimlik belgesi gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgelerden birinin getirilmesi yeterlidir. Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmî bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kâğıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini getirmesi şarttır.
MAVİ ZARF: Belediye başkanlığına ilişkin MAVİ renkli birleşik oy pusulası ile belediye meclis üyeliğine ilişkin SARI renkli birleşik oy pusulası ile Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin BEYAZ renkli birleşik oy pusulası MAVİ renkli zarfa
MOR ZARF: Köy seçimlerinde köy muhtarı ile köy ihtiyar meclisi üyelerinin birlikte yazılı olduğu oy pusulası, mahalle seçimlerinde mahalle muhtarı ile mahalle ihtiyar heyeti üyelerinin birlikte yazılı olduğu oy pusulası MOR renkli zarfa
OY KULLANIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan Nüfus cüzdanı, Resmî daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, Pasaport, Evlenme cüzdanı, Askerlik belgesi, Sürücü belgesi, Avukatlık kimlik belgesi gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgelerden birini getirmelisiniz. Sandık kurucularından aldığınız oy pusulalarının üzerinde Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı olmalıdır. Üzerinde Yüksek Seçim Kurulu amblemi olmalıdır. Seçim Pusulasının yırtık olup olmamasına dikkat edin. Üzerinde mühür, imza ve parmak izi veya herhangi bir işaret olup olmadığına dikkat edilmelidir. Hangi partiye evet mührünü basarken parti adayının adı ve soyadı okunmasına dikkat edilmelidir.