CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, siyasi iktidarın art arda çıkardığı kanunların amacının ormanları, üreticiyi ve köylüyü ortadan kaldırmaya yönelik olduğunu söyledi. Yüceer, 2/B arazilerine yönelik çoğu yerde milyarları bulan rayiç bedelin de köylüler tarafından ödenmesinin imkansız olduğunu belirtti. Yüceer, "AKP gerçekten köylüyü düşünseydi, konut amaçlı kullanmak üzere bina yapmış olanlara ve tarımsal amaçlı kullananlara emlak vergisi üzerinden, diğerlerine rayiç bedelinden, orman köylüsüne de bedelsiz olarak verirdi" dedi.
CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, AKP’nin sunduğu 2/B arazilerinin satışını düzenleyen kanun teklifine sert tepki gösterdi. Genel Kurul’da konuşan Yüceer, teklifin 7 milyon vatandaşı mağdur edeceğini, 75 milyon kişinin de geleceğini direkt etkileyeceğini söyledi. CHP’li Yüceer, kanun teklifinin, Büyükşehir Kanunu’ndan, Tapu Kanunu’ndan ve Mera Kanunu’ndaki değişiklikten ve kentsel dönüşümden ayrı değerlendirilemeyeceğini belirterek, hepsinin aynı puzzle’ın parçaları olduğunu bildirdi.
VATANDAŞIN ALMASI MÜMKÜN DEĞİL
CHP’li Yüceer, "2/B akşamdan sabaha, bugün ortaya çıkmış bir sorun değil. Türkiye'deki 2/B arazilerinin çok büyük bir bölümü orman köylüsü tarafından kullanılıyor. Atalarından, dedelerinden, ninelerinden bu yana bu arazileri ekip biçiyor, ürün elde ediyorlar. 2/B arazilerinin yüzde 33,2’si tarımsal arazi. 300 bin hektar arazi boş. Bu araziler Komisyondaki arkadaşlarımızın bedelin çok yüksek olmasına itiraz etmesine, uyarmasına rağmen sizler tarafından 'Rayiç bedelin yüzde 70'i üzerinden satılacak' diye düzenlendi. AKP herkesi kendisi gibi zenginleşmiş sanıyor ama orman köylümüzde bu paralar maalesef yok. Köylülerin bu rayiç bedelle yıllardır ekip biçtiği, analarından, babalarından kalan tarlaları alması mümkün değil" dedi.
TEKLİF RANT İÇİN GETİRİLDİ
Teklifle 2/B arazilerinin rayiç bedelinin yüzde 50’ye indirildiğini kaydeden Yüceer, millî gelirden en az payı alan orman köylülerinin bu rayiç bedeli, yüzde 20’ye indirilse bile almasının mümkün olmayacağının altını çizdi. Yüceer, kanun tasarısının orman köylüleri için, köylüler için getirilmediğini rant için getirildiğini belirterek, rayiç bedellerin de kime, neye göre belirlendiğinin de muamma olduğunu vurguladı. Siyasi iktidarın teklifin içine kamu-özel ortaklığı modelini de sıkıştırdığını kaydeden Yüceer, bu modelle ağaç kesme bedelini ödeyen herkesin ormana sağlık ve eğitim tesisi yapabileceğini söyledi.
BEDEL KÖYLÜLERE ÖDETİLİYOR
Tekirdağ ile beraber 29 ilin Büyükşehir Kanunu’yla beraber 'Bütünşehir' olduğunu hatırlatan Yüceer, 16 bin 82 köyümüz mahalle oldu; il özel idaresi, il genel meclisi, 1.582 belde, belediyesiyle beraber kaldırıldı. Köylümüzün taşınır, taşınmaz mülkleri, meralar, otlaklar belediyeye devredildi. Emlak vergisi, çevre ve temizlik vergisi, yüksek elektrik ve su faturalarıyla ve yol ve kanalizasyon hizmetlerinde alınacak katkı ve katılım paylarıyla köylümüz pahalı bir yaşama mahkûm edildi. Yani büyükşehir olmanın faturası köylülerimize ödetilmek isteniyor" dedi.
KÖYLERİN TÜZEL KİŞİLİĞİ KORUNMADI
Malkaralı çiftçilerin sorununu da Genel Kurul’a taşıyan Yüceer, Tekirdağ’ın Malkara ilçesinde köylünün alın teriyle, dişinden tırnağından arttırarak yaptığı, bölgede hayvancılık için hayati önemi olan yaklaşık 10 bin kişiye hizmet veren yem fabrikasının belediyeye devredileceğini kaydetti. Köylerin tüzel kişiliğinin korunmadığına dikkat çeken Yüceer, "Peki, köylerimizin tüzel kişiliği, taşınır, taşınmaz mülkleri, arsaları, meraları, otlakları korunarak büyükşehir olamaz mıydık? Tabii ki olabilirdik. Ama neden böyle olamayacağını bugünkü görüştüğümüz kanun bize gayet iyi anlatıyor. Büyükşehir Kanunu’nda meraların korunduğunu, korunacağını iddia eden iktidar, geçen hafta Genel Kurula getirdiği, tarımsal üretim, hayvancılık, ekolojik denge için çok hayati olan meraları özel sektöre açarak, imara açarak buralara tesis yapılmasına izin verdi. Kamuoyunda kentsel dönüşüm olarak bilinen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun'la mera alanları açıkça tehdit altında" ifadesini kullandı.
ÇİFTÇİ BORÇLU
Konuşmasında çiftçilerin sorunlarına da değinen Yüceer, AKP’nin iktidar olduğu 2002’den bu yana mazot fiyatının yüzde 285, gübre fiyatının yüzde 500 arttığını kaydetti. Yüceer, "Şu an 403.800 çiftçinin sadece tarım kredi kooperatiflerine borcu 4 milyar 259 bin 223 lira. Tekirdağ il ve çevresinde 12.085 çiftçinin tarım ve kredi kooperatiflerine borcu var" açıklamasını yaptı.
AMAÇ KÖYLÜYÜ KALKINDIRMAK DEĞİL!
Yüceer sözlerini şöyle tamamladı: "Siz gerçekten köylüyü, üreticiyi, ormanı, meraları düşünseydiniz bizim teklifimiz olan konut amaçlı kullanmak üzere bina yapmış olanlara ve tarımsal amaçlı kullananlara emlak vergisi üzerinden, diğerlerine rayiç bedelinden, orman köylüsüne de bedelsiz olarak verirdiniz. Ama niyet bu değil. Amaç orman köylüsünü kalkındırmak değil. Amaç üretim değil. Amaç ormanları, üreticileri, köylüleri ortadan kaldırmak. Maalesef amacınız bu."