ads
DOLAR 36.23 ₺
EURO 38.07 ₺
STERLIN 45.69 ₺
G.ALTIN 3,380.42 ₺
Ç.ALTIN 5,619.13 ₺
BİLEZİK 3,134.34 ₺
BTC 96,397.17 $
ETH 2,672.56 $
BÄ°ST 9,877.59

Saray'da Tüketici Hakları Heyeti Var mı?

Yayınlama: 25 Kasım 2011 Cuma 18:12 Kaynak: Haber Merkezi Editör:

Saray'da Tüketici Hakları Heyeti Var mı?

      Saray'da tüketici hakları heyeti var mı? Varsa görevini yapıyor mu? Yapıyor ise, tüketici hakları heyeti olarak şu güne kadar neler yaptı? Özellikle görev yaparken nelere dikkat ediyor? Yoksa sadece kağıt üzerinde mi "İlçe Tüketici Hakları Heyeti" diye bir şey var?

     Tüm Türkiye genelinde olduğu gibi Saray'da da yıllardan beri yine fatura dürüst tüketiciye kesiliyor. Hayatımızın her alanında tükettiğimiz ürünlerin yanı sıra teknolojinin de gazabına zaman zaman uğruyoruz.
     Teknolojinin hayatımıza girmesi tabi ki çok büyük bir nimettir. Bu nimetten yararlanırken, zaman zaman teknolojinin kazığını da yiyoruz. Yani anlayacağınız tüketici kazığını bilerek yemiyoruz. Karşımıza sistem çıkı veriyor. Onun için sesimizi bile çıkaramıyoruz ve kaderimize razı oluyoruz...
      Bir bakmışsın bazı tüketicilere, yıllar öncesinin fatura borçları şimdi gelmeye başlıyor. Borca itiraz da edemezsin. İtiraz ettiğin zaman, "ödediğinize dair faturanızı getirin" diyorlar. Aradan yıllar geçmiş, nereden bulacaksın ödenmiş faturaları. Tabi, borcu ödemek zorunda kalacaksın. Ödemediğin takdirde de, avukat tehdidiyle karşı karşıya kalırsın. İstediklerinde istediği kişiye çok rahat ulaşabiliyorlar. Bu taktik kesinlikle halkı yanıltma ve paralarını avukat tehdidiyle zorla almak içindir. Örneğin, elektrikteki kayıp ve kaçak bedelinin faturasının dürüst tüketiciye kesildiği Türkiye'nin gündemine bomba gibi düşmüş, kayıp ve kaçak bedelleri tüketicinin kullandığı elektriğe ilave edilerek ödetilmek mecburiyetinde bırakılmıştır. 

HİZMET VERMEDEN BEDEL ALINIYOR 

      Türkiye'de otuz milyondan fazla elektrik abonesi hiçbir hizmet karşılığı olmayan kayıp ve kaçak bedelini ödüyor. Sorumlu olmayan abonelerden yıllık 800 milyon TL kayıp ve kaçak bedeli alınıyor.
      Kayıp ve kaçak elektriğin faturası dürüst tüketicilere kesiliyor. Elektrik dağıtım şirketlerinin baskısı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) kararıyla tüketicilerin elektrik faturasına, “KK bedeli” adı altında kayıp ve kaçak elektrik bedeli yansıtılıyor. Tüketiciler bilerek ya da bilmeyerek kullandığı elektriğe ilave olarak ortalama %8.6 oranında kayıp ve kaçak elektrik parası ödüyor.
         Kaçak kullanılan elektriğin ve yetersiz teknoloji nedeniyle şebekelerde uğranılan elektrik kaybının bedeli dürüst tüketiciye ödettiriliyor. Kayıp ve kaçağı önlemek yerine buradan doğan zararlar otuz milyondan fazla elektrik abonesinin sırtına yüklenmiştir.
       Gerek 4628 Sayılı Elektrik Piyasası Kanununda gerekse Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinde ve elektrikle ilgili mevzuatta kayıp ve kaçak elektrik bedelinin tüketicilere yansıtılacağı konusunda herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Oysa kayıp ve kaçak elektrik bedeli elektrik dağıtım şirketlerinin sorumluluğunda olup tüketicilere yansıtılması yasal değildir.  
       Yapılan bu haksız uygulama ile kullanılmayan elektriğin, alınmayan hizmetin bedeli dürüst tüketicilerden tahsil edilmektedir. Herhangi bir mal ya da hizmetin karşılığı olmaksızın yapılan bu tahsilat hukuksuzdur.
        Elektrik faturalarında “KK bedeli” adı altında kayıp ve kaçak ifadelerine yer verilerek dürüst tüketici haksız yere “hırsızlıkla” suçlanmakta ve dürüst tüketicilere “hakaret” edilmektedir. Oysa asıl hırsızlık, sorumlusu olmayan ve karşılığında hiçbir hizmet almayan tüketicilerden haksız yere kayıp ve kaçak bedeli alınmasıdır. 
      Elektrik dağıtım şirketleri, teknolojik ve teknik yatırım yaparak kayıp ve kaçakları önlemek yerine işin kolayına kaçarak, kendi yetersizliklerinin faturasını Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun yardımıyla milyonlarca dürüst tüketiciye yüklemesi hem insanlık hem de hukuksal bir suçtur.
       Yapılan araştırmalara göre, bu haksız ve hukuksuz uygulamayla tüketicilerden 2011 yılı itibariyle 800 milyonTL dolayında bir bedel alınmış olduğu kayıtlara geçmiştir.
       Hiçbir hizmet karşılığı olmayan kayıp ve kaçak elektrik bedelinin haksız ve hukuksuz uygulamayla dürüst tüketicilerden alınması açıkça bir soygundur. Biz tüketiciler, sorumlusu olmadığımız ve karşılığında hiçbir hizmet almadığımız kayıp ve kaçak bedelini ödemek istemiyoruz. Dürüst tüketiciler yolunacak kaz değildir!
       Tüketici olarak bu haksız ve hukuksuz işlemi yapanların yanında kar bırakmayalım. Bugün hakkımızı aramıyor isek yarın geç olur. Tüm tüketici hakları heyetini göreve davet ediyoruz. 

Ä°lk Yorumu Sen Yaz
code
google-site-verification=uSnnSC5jUTWittUtiCokfxv6706ikL65px5KxiN1Mg4