ÖNLEM ALINMALI İŞTEN ÇIKARMALARA
PİYASADAKİ HAREKETLİLİK İŞVERENLERİ OLUMSUZ ETKİLEDİ. MUSTAFA PAMUKOĞLU, İŞLETMELERİN İŞÇİ ÇIKARMAYA HAZIRLANDIĞINI SÖYLDEDİ. Prof. Dr. ERCAN ENÇ İŞTEN ÇIKARMALARIN ÖNÜNE GEÇİLMESİ GEREKTİĞİNİ VURGULADI; AKSİ TAKDİRDE KRİZİN DERİNLEŞECEĞİNİ BELİRTTİ.
Türk lirasının hızlı değer kaybı çalışma yaşamında da etkilerini hissettiriyor. Piyasalardaki dalgalanmalardan olumsuz etkilenen işverenler faturayı çalışanlara kesmeye hazırlanıyor. Gazetemiz (Aydınlık) yazarı Mustafa Pamukoğlu, reel (gerçek) sektörde işten çıkarma niyetlerinin tartışıldığını belirtirken, Vatan Partisi Ankara İl Başkanı Prof. Dr. Ercan Enç de işten çıkarmaların krizi daha da derinleştireceğini söyledi; çözümün üretim ekonomisi olduğunu vurguladı.
2017 BÜYÜK BİR KRİZE GEBE
Ekonomist Ercan Enç, uzun zamandır krizin kapıda olduğuna yönelik uyarılarda bulunduklarını hatırlatarak şunları söyledi: "Kriz sürecinin içine girmiş durumdayız. Kurdaki artış devam ederse çok ciddi bir çöküntü tehlikesi var. Bu reel (gerçek) sektörde daralmanın ötesinde finansal bankacılık krizine de dönüşecek olursa o zaman ekonomide tam bir çöküş yaşanır. 2017 ekonomik açıdan büyük bir krize gebe. Ekonomi daralacak olursa önemli bir reel kriz olarak üretimde daralmaya karşı karşıya kalırız ki bunun sonucu da işten çıkarmalardır. Esasında Türkiye ekonomisi şu an krizde fakat henüz toplumun geniş kesimleri tarafından bu algılanmıyor. Bunun belirtisi işçi çıkarmalarıdır."
Enç, krizin derinleşmesini önlemek için işten çıkarmaların önüne geçmek gerektiğini belirterek, "Daralma döneminde istihdamda yaşanacak azalma aynı zamanda alım gücünde azalma küçülmeyi derinleştiren bir rol oynar. Acil olarak alınacak önlem, işten çıkarmaların durdurulmasıdır." dedi.
ÇÖZÜM: ÜRETİM EKONOMİSİ
Enç, şöyle konuştu, "Bizim esas olarak ifade ettiğimiz şey; borçlanarak tüketime, borçlanarak harcama vs. artık burada yolun sonuna gelindi. Çözüm üretim ekonomisine geçmektir. Üretim ekonomisinin temel unsurlarından birisi işgücüdür. İşgücünü daralttığımız zaman üretimi arttırmanız, üretim ekonomisine geçmeniz mümkün değil."
Piyasadaki dalgalanmaları etkileyen siyasi belirsizliğin de ortadan kalkması gerektiğini belirten Enç, şu ifadeleri kullandı: "Ekonomik olaylar salt (sırf) ekonominin kendi içerisinde olan şeyler değil. Türkiye'deki gibi kırılgan bir yapıda siyasi gelişmeler ekonomiyi de önemli ölçüde tetikleyen unsurlar. Örneğin Anayasa değişikliği kabul edilirse kriz büyüyecektir. Öte yandan Meclisteki oylamada 330'u bulmaması bile ekonomi üzerinde olumlu etki yapacaktır. Siyasi gelişmeler de krizi derinleştiren bir rol oynuyor."
Çözümün üretim ekonomisinde olduğunu vurgulayan En., "Krizin yükünün çalışanlara yüklenmesi iç cepheyi dağıtacaktır." diyerek iç cephede birliğin önemine de dikkat çekti.
KISA SÜREDE ÇÖZÜM: NAKİT AKIŞINA KATKI
Gazetemiz yazarı, yeminli Mali Müşavir Mustafa Pamukoğlu da reel sektörde işten çıkarma niyetlerinin tartışılmaya başlandığını belirtti. İşletmelerin maaşları ödeyememesi durumunda nereden tasarruf edeceğini düşündüğünü söyleyen Pamukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Önümüzdeki 1-2 ay içinde şirketler zorunlu olarak mavi yakalı ve üst düzey yöneticileri çıkarmak zorunda kalacaklar. Böyle bir yol haritası var; gündeme gelecek ve işten çıkarmalar olacak. İşçi çıkarmalara karşı hukuki çözümler olabilir ama esas olan ekonomik çözümdür. Uzun sürede siyasal ve mali çözümler var. Ama kısa süredeki çözümlerde işletmelerin işletme sermayesi gereksinimlerinin giderilmesi yönünde hükümetin, bankaların katkı yapması gerekir. En temel çözüm nakit akış dengesine katkı sağlamaktır. Bu da bankalarla olur. Yani bankalar firmaları sıkmayacak. Borçları erteleyecek. Yeni kredi verme konusunda cimri davranmayacak. Bankalar işletmeleri sıkarsa kendi kredi alacaklarını da tahsil edemez."