Eğer yakın bir gelecekte emekli olmayı düşünüyorsanız, yeni şeyler düşünmenizin vaktidir. Örneğin yeni bir kent, uzak olsa bile kökenlerinizin olduğu memleketinize ve hatta başka bir ülkeye bile taşınabilirsiniz. Taşınmayı düşünüyorsanız tabii ki azalan gelir durumunuzu dikkate almalısınız.
1.) Yaşamanın daha ucuz olduğu bir kenti tercih edin. Üç temel harcama kalemi, Sağlık, gıda ve enerji harcamalarıdır. Ev kendiniz değilse buna kirayı da eklemelisiniz. Bu harcama kalemlerine göre planlama yapabilirsiniz.
2.) Sağlık harcamaları: Emekli olmak demek yaşlanmak demektir. Emeklilerin sağlıkla ilgili harcadığı zaman ve para kendilerine dikkat etse de artacaktır. Sık yaşanan problemler örneğin şeker, eklem ağrıları veya güçten düşme gibi emeklilerin problemleri arasına girecektir. Bu yüzden seçtiğiniz konutun bu gibi hizmetlere yakınlığı, maliyeti gibi konularda araştırma yapmalısınız.
3.) Güvenlik: Kabul etmeliyiz ki yaşlı insanlar soygun amaçlı suçluların daha kolay hedefi haline geliyor. Örneğin emniyet teşkilatının iyi olduğu ya da çok akrabanız olduğu bir yeri tercih edin. İlave olarak seçtiğiniz konut güvenliği olan site içinde ya da şehrin merkezinde olabilir.
4.) Hizmetlere yakınlık: Seçtiğiniz konutun hizmetlere yakınlığı ve bu hizmetlere nasıl ulaşıldığı tarafınızdan araştırılmalıdır. Örneğin pazara, sağlık ocağına, hastaneye, parka, camiye nasıl gideceksiniz, gitmeniz ne kadar vakit alacak ya da acilen ekmek almak isteseniz yürüyüş mesafesinde bakkal var mı?
5.) İlgilendiğiniz, sevdiğiniz uğraşları yapabilmelisiniz: Balık tutmayı seviyorsanız denize yakın bir yere taşının. Sık sık sinemaya gitmekten hoşlanıyorsanız büyükşehirlerden birine taşının. Uzun yürüyüşlerden hoşlanıyorsanız parka yakın bir ev alın. Emekli olduğunuzda canınız sıkılmasın. Bu en önemli konulardan biridir.
6.) Kent içi ulaşıma yakın olun: Eviniz otobüs, minibüs gibi kent içi ulaşımı sağlayan duraklara en fazla 1 km olmalıdır. Böylece yaşamınızı daha aktif tutabilir, şehir merkezine kolayca ulaşabilirsiniz, arkadaşlarınızı kolayca ziyaret edebilirsiniz. Sevdiğiniz uğraşlarla (sinema, tiyatro gibi) daha kolay ilgilenebilirsiniz.
7.) Uzun vadeli düşünün: Özellikle ev alacaksanız kısa vadeli düşünmeyin. Ev alıyorsanız en az 10 yıl orada yaşamayı planlıyorsunuz demektir. Umduğunuz yaşamı bulamazsanız evi satıp başka yere taşınmak hiç kolay olmayacaktır ve muhtemel para kaybına uğrayacaksınız. Belki de önce bir iki sene kirada oturup umduğunuzu buluyor musunuz anlamak en iyisidir.
8.) Yakın arkadaşlarınızdan, akrabalarınızdan, çocuklarınızdan fazla uzaklaşmayın. Öyle bir yere taşının ki sevdiğiniz insanlar kolayca size ulaşabilsinler. Örneğin çocuklarınız hafta sonu, bayramlarda evinize gelip kalabilsinler. Kardeşleriniz, yakın arkadaşlarınız da gelip kalabilmeli ve geçirdiği zamandan zevk almalı. Örneğin İstanbul’da çalışıp emekli olmuş birisi iseniz Çanakkale’ye kadar Marmara kıyısında bir yazlık ya da Kıyıköy, Saray, Demirköy, İğneada, Şile, Ağva, Akçakoca gibi yerler de ikamet edebilirsiniz.
9.) Kararları tek başınıza almayın: Tabii ki bütün bu kararlar eşinizle tartışıp alınacak kararlardır. Ama sadece eşiniz değil size yakın oturan akrabalarınız, vaktinizi harcadığınız yakın arkadaşlarınız, gitmeyi planladığınız yerde varsa tanıdıklarınız size katkıda bulunacaklardır. Unutmayın büyük bir adım atıyorsunuz ve zaten emekli olacağınız için yeterince düşünme araştırma zamanınız var demektir.
Hoş kalın, hoşça kalın, hep mutlu olun.
Kaynak : http://www.gobankingrates.com/retirement/10-best-worst-things-looking-place-retire/