ads
DOLAR 36.23 ₺
EURO 38.07 ₺
STERLIN 45.69 ₺
G.ALTIN 3,380.15 ₺
Ç.ALTIN 5,619.13 ₺
BİLEZİK 3,134.34 ₺
BTC 96,397.70 $
ETH 2,672.58 $
BİST 9,877.59

Aptal Karga ile Kurnaz Tilki

Yayınlama: 15 Ekim 2015 Perşembe 22:42 Kaynak: Haber Merkezi Editör:

Aptal Karga ile Kurnaz Tilki

Büyüklerimiz, hep bize anlatırlardı. Maksat masal anlatmak değil, ondaki mesajı anlamaktır.
Değerli okuyucularım. Bugünkü köşemde, "Aptal Karga ile Kurnaz Tilki'nin" hikayesini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Hikaye şöyle:
Evvel zamanda ormanın birinde hırsız bir karga yaşarmış. Bu karga günün birinde nereden çaldıysa bir parça peynir çalmış. Çaldığı peynir parçasını gagasının arasına sıkıştırmış, uçarak gelmiş ve bir ağaç dalına konmuş.

Tam peyniri afiyetle yemeye hazırlanıyormuş ki, o sırada ortalıkta açlıktan karnı zil çalan bir tilki dolanıyormuş. Peynirin kokusunu almış. Ağzı sulanan tilki iştahla dudaklarını şapırdatarak karganın tünediği daim altına gelmiş. Hemen kargayı nasıl tuzağa düşüreceğinin hesabını yaptıktan sonra başlamış şiir gibi diller dökmeye:
"Günaydın karga kardeş! Bugün ne kadar da güzelsiniz böyle. İnanın bakmaya doyamıyorum size. Tüyleriniz ne kadar parlak öyle. Sesiniz de tüyleriniz kadar güzelse. Kimse boy ölçüşemez sizinle."

Hırsız karga bu güzel sözlere öyle sevinmiş, öyle sevinmiş ki sevincinden uçacakmış nerdeyse.
Tilki, karganın hemen havalara girdiğini görünce durmaksızın devam etmiş:
"Bunca güzelliğe, endama, boya bosa karşı, sesiniz nasıldır acaba diye merak ediyorum doğrusu. Lütfen bir şarkı söyler misiniz bana? Sesiniz de kendiniz kadar güzelse kesin bu ormana kral cin sunuz siz."

Bunca iltifata kim dayanabilir! Karga hemen tünediği daim şöyle dimdik durarak bir poz vermiş. Ardından sesinin güzel, göstermek üzere şarkı söylemeye hazırlanmış. Ve "gaaggp dm koskocaman açmış gagasını. "Gaagg!" der demez de gagasından peyniri yere düşürüvermiş.

Kurnaz tilki de baştan beri bunu bekliyormuş zaten. H_: peynirin üstüne atılmış, göz açıp kapayana dek yalayıp yutuvermiş peyniri. Sonra da aptal aptal olup bitene bakmakta olan kar;,: dönmüş ve şu çok önemli dersi vermiş:
 "Sana verdiğim bu dersi hiç unutma akılsız karga. Sen bir daha her yüze güleni, güzel sözler söyleyeni dost sanma. Aptallara güzel sözler söyler, böylece onların sırtından geçinirler. Verdiğim bu derse karşılık yitirdiğin peyniri çok gene bana. Bu derse değer doğrusu!"

Kurdun adı çıkmış. Tilki Baş keser
Kurdun adı yaman çıkmış. Oysa tilki vardır baş keser. Bir de bizim anadolu tabiri ile anlatayım. "Kurdun adı çıkmış, ancak Tilki düynayı alt, üst etmiş" Yani Kurdun adı yaman çıkmış, Tilki vardır baş keser.
İnsanlar içinde öyle sinsi ve içten pazarlıkçı, kurnaz kimseler vardır ki adı kötüye çıkmış kimselerden daha tehlikeli ve zararlıdırlar.
Toplumda iki çeşit zalim vardır. Birisi açıktan açığa zulüm yapar; diğeri ise, sinsice davranır.
İnsanların, zalimlikleri bilinenlere karşı tedbir almaları mümkündür; ama ne zaman ne yapacağı bilinmeyen içten pazarlıklı ve hain kişilere karşı herhangi bir tedbir söz konusu olamaz.
Bu bakımdan adı çıkmış zalimlerden çok; gizli hainlerden çekinmek gerekir.
Kendisinden umulmadık bir kötülük görülen kişiler hakkında söylenir.
Kalın sağlıcakla.

İlk Yorumu Sen Yaz
code
google-site-verification=uSnnSC5jUTWittUtiCokfxv6706ikL65px5KxiN1Mg4