CHP milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Ersoy, restorasyonu devam eden kültür varlıklarıyla ilgili verileri açıkladı
Gürer: “Restorasyonlar sürekli tartışılıyor”
Kız kulesi restorasyonu ile ülke gündemine oturan restorasyon çalışmaları farklı bölgelerde de sorunlu devam ediyor. Bakanlık ve Vakıflar Genel Müdürlüğü yaptığı restorasyonlarda çoğunda tartışma yaşanıyor.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yurtiçi ve yurtdışında taşınmaz vakıf kültür varlıklarına korumaya yönelik devan onarım ve restorasyon sayısının 88 olduğunu açıkladı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kültür ve Turizm Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesinde, şu sorulara yanıt istedi:
“Yurt içi ve yurt dışında taşınmaz vakıf kültür varlıklarımızı korumaya yönelik halen devam eden restorasyon ve onarım faaliyetleri sayısı kaçtır? 2022 yılı için planlanan restorasyon ve onarım çalışması sayısı kaçtır?
2021 yılında başlatılan tarihi kent dokularına yönelik proje sayısı kaçtır?
Bu alanda hiç çalışma yapılmayan il var mıdır?”
CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün, "Tarihi Kent Merkezleri ve Dokuları İhyası Projesi" kapsamında 10 proje çalışması başlatıldığını belirterek, bu projelere ilişkin çalışmaların devam ettiğini açıkladı.
Bakan Ersoy, proje başlığı altında değerlendirme ve öncelik sırasının, Yıllık Yatırım Programı ödenekleri nispetinde, kent dokularının önemi ve özellikleri göz önünde bulundurularak belirlendiğini ifade etti.
88 KÜLTÜR VARLIĞI RESTORE EDİLİYOR
Vakıflar Genel Müdürlüğünün, yurt içinde ve yurt dışında taşınmaz vakıf kültür varlıklarını korumaya yönelik halen devam eden onarım ve restorasyon sayısının 88 olduğunu açıklayan Bakan Ersoy, 2022 yılında Yatırım Programı doğrultusunda yeni restorasyonların yapılacağını bildirdi.
Bakan Ersoy, 2021 yılında tarihi kent dokularına yönelik başlatılan bir çalışma bulunmadığını da sözlerine ekledi.
MALİYET ARTIŞI SORUNU…
Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise maliyet artışları nedeniyle çok sayıda vakıf eserinin restorasyon çalışmalarına ya başlanamadığını ya da başlansa bile yarım kaldığına dikkat çekti. Niğde merkezde ibadete açık iken İlhanlılardan kalan Sungurbey Cami restorasyonu başladığını ancak birden çok ihale rağmen eserin onarımı gerçekleşmediğini örnekledi. Gürer, “İhanlılar zamanında, dönemin Niğde Valisi Sungur Ağa tarafından yaptırılan ve farklı mimari özellikleriyle ön plana çıkan camide 2018 yalında başlayan çalışmalar tamamlanmadı .Anıt eser ortada kaldı. Bor ilçesinde de Vakıflarca onarıma alınan Osmanlı hamamının 8 yıldır restorasyonu tamamlanmadığına dikkat çekti. Bakanlığında restorasyonu tamamladığı Niğde Helena kilisesi ise turizme açılmadan sahipsiz kaldığını ve Bor Cığızoğlu konağında yapılan restorasyon sonrası eser sahipsiz bırakıldığına işaret etti.
Niğde’de farklı eserlerde benzer sorunların yaşandığına dikkat çeken Gürer, fiyat güncellemeleri yapılarak yeniden ihale edilen bazı restorasyon projelerinin ihalelerine de yeterli fiyat artışı yapılmadığı için katılım olmadığını ve bu nedenle de çok sayıda tarihi yapının ne yazık ki harabeye dönme noktasına geldiğini de söyledi. Ülke genelinde restorasyon işi kimi zaman eserin özelliğini yok eder noktaya erdiğini belirten Ömer Fethi Gürer, “Bu bağlamda yapılacak bir araştırmada aslına uygun olmayan çok uygulamaya rastlanabilir” dedi.